Britanski muzej pozdravio EU Brexit klauzulu da se ukradenim predmetima “ne smatraju skulpture iz Partenona”

Britanski muzej pozdravio EU Brexit klauzulu da se ukradenim predmetima “ne smatraju skulpture iz Partenona”

Britanski muzej pozdravio je dodatak pregovaračkom mandatu Evropske unije o Brexitu koji se odnosi na vraćanje ukradenih predmeta, odbacujući izveštaje da bi to moglo dovesti do grčkog zahteva za restitucijom skulptura Partenona.

Dodati paragraf u nacrtu teksta pregovaračkog mandata uoči druge faze razgovora o Brexitu, koji se odnosi na budući odnos između Velike Britanije i EU nakon završetka tekućeg prelaznog perioda, odnosi se na potrebu za aranžmanom za „ povratak ili vraćanje nezakonito uklonjenih kulturnih objekata u njihove države porekla “.

Prvobitni izveštaji, uglavnom u britanskim medijima, ocenili su da se paragraf odnosi ili se može odnositi na skulpture iz Partenona u Londonu, koje je Lord Elgin odneo iz Atine.

Sporno pitanje već dva veka uzrokuje nesuglasice između Londona i Atine, a Grci su zagovarali vraćanje jedinstvenog klasičnog artefakta u mesto nastanka.

Međutim, diplomatski izvori su za Independent Balkan News Agency – IBNA (Nezavisna balkanska novinska agencija) jasno rekli da dodatak mandatu EU nema nikakve veze sa skulpturama i da je to neophodan deo dogovora kako bi se nastavilo sa koordiniranom borbom protiv nelegalne trgovine pljačkanim artefaktima, koji su često izloženi u velikim londonskim aukcijskim kućama.

Prema dobro obaveštenom diplomati, „nova klauzula, u suštini, popunjava jaz koji je Brexit ostavio u obavezi Velike Britanije da poštuje direktivu EU iz 2014. godine koja određuje da starine ukradene od 1993. godine nadalje mogu biti vraćene članici – državi njihovog porekla.”

S tim u vezi, Britanski muzej saopštio je za IBNA: „Britanski muzej pozdravlja ovu klauzulu koja odražava UNESCO-ovu konvenciju iz 1970. godine, a koju Muzej poštuje. Britanski muzej posvećen je borbi protiv trgovine nelegalnim starinama širom sveta. Od 2009. godine, Britanski muzej je identifikovao i vratio preko 2400 antikviteta iz svih perioda koji su ilegalno iskopani na lokacijama širom Avganistana, Iraka i Uzbekistana i prodata u inostranstvo, a zatim oduzeta i istražena od strane Graničnih snaga Velike Britanije, njenih prihoda i carine i policije.”

Britanski muzej i vlada Velike Britanije podržavaju zakonitost prisustva skulptura u Londonu. Takav stav je široko i sve više osporavan, a grčka Vlada je stavljala naglasak na borbu za ponovno ujedinjenje čuda drevne Atine kroz pritisak javnog, akademskog, političkog i moralnog mišljenja./ibna