Brnabić: Dijalog Beograd – Priština preduslov za regionalnu bezbednosti, ZSO je prvo i osnovno pitanje

Brnabić: Dijalog Beograd – Priština preduslov za regionalnu bezbednosti, ZSO je prvo i osnovno pitanje

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je dijalog Beograda i Prištine najvažniji, jer garantuje bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, ali i kao uslov bezbednosti i prosperiteta čitavog regiona.

Brnabić je za TV Pink rekla da je, nažalost, nemoguće razgovarati sa premijerom prištinskih privremenih institucija Aljbinom Kurtijem, jer tokom razgovora izgleda da ne vidi svrhu ovog dijaloga.

„Teška je situacija za ceo region i videli smo ga kao primer da skoro godinu dana nismo imali nikakav novi sporazum u regionu“, rekla je Brnabić.

Premijerka ističe da Beograd insistira na primeni Briselskog sporazuma, a da je ključno pitanje za nastavak dijaloga stvaranje Zajednice srpskih opština.

Kako je rekla, Beograd je spreman da razgovara i o drugim pitanjima, kao što su nestale osobe, energetska pitanja, povratak, problemi, sve veći broj incidenata protiv Srba …

„Ali prvo i najvažnije pitanje je Zajednica srpskih opština (ZSO), jer ako ne želite da formirate ZSO, izbegavate sprovođenje Briselskog sporazuma, koji je prvi usaglašeni sporazum. Kako očekujete da razgovaramo o drugom dogovoru ako ne žele da provedu prvi? “, rekla je Ana Brnabić. / ibna