Brnabić: Lekari iz Severne Makedonije mogu se vakcinisati u Srbiji

Brnabić: Lekari iz Severne Makedonije mogu se vakcinisati u Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija želi da pomogne susednim zemljama u procesu vakcinacije protiv koronavirusa, podsećajući da su se predsednik Aleksandar Vučić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev dogovorili da Srbija pomogne Severnoj Makedoniji sa 8.000 doza, izveštava MIA iz Beograda.

Kako je premijerka Srbije objasnila za Happy TV, nastojanje vlade Srbije da pomogne zemljama regiona naložio je predsednik Aleksandar Vučić, objašnjavajući da „ako su naši građani vakcinisani, a naše susedstvo nema vakcinu i nije srećno, ni mi ne možemo napredovati. ”

Brnabić je izrazila uverenje da će vakcina iz EU stići ne samo u Srbiju već i u ceo region Balkana, podsećajući na to koliko je teška situacija u borbi za vakcine.

„Srbija takođe pomaže u obezbeđivanju vakcina u Severnoj Makedoniji, a mi smo pružili mogućnost lekarima susedne zemlje u takozvanim crvenim zonama da dođu u Srbiju i ovde se vakcinišu“, rekla je Brnabić.

U vezi sa Albanijom, Brnabić je rekla da je premijer te zemlje (Edi Rama) rekao da su primili 975 vakcina, što iznosi polovinu broja ljudi koji mogu biti vakcinisani, a da čak nije imenovala zemlju donatora, i samo dodao da su stigle iz neke od država članica EU.

„Trka za vakcinama je duga; ovo se može pretvoriti u problem. Nije reč samo o kupovini i isporuci vakcina; takođe je potrebna registracija, kao i plan vakcinacije“, rekla je Brnabić.

Na kraju, Brnabić je izrazila uverenje da iz dva razloga nije moguće uvesti sertifikat za COVID-19; kao prvo, jer bi to rezultiralo ogromnim razlikama među ljudima; drugo, jer su se Nemačka i Francuska, koje su važne zemlje EU bez kojih se ova odluka ne može odobriti, usprotivile predlogu za sertifikat COVID-19. / ibna