Brnabić: Ne očekujem ništa od nove Vlade u Prištini

Brnabić: Ne očekujem ništa od nove Vlade u Prištini

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ništa ne očekuje od nove Vlade u Prištini, ali je izrazila nadu da će političari koji trenutno vode privremene institucije Kosova ukinuti nametnute tarife, u cilju bolje budućnosti u regionu.

„Nemam očekivanja od Prištine, ali optimističan sam i nadam se da će ljudi koji trenutno vode prištinske institucije u Prištini shvatiti da je važno da svi gledaju u budućnost i da je naša saradnja jedini put da stanovnici prežive“, izjavila je Brnabić, odgovarajući na pitanja novinara u Prokuplju.

Ona je naglasila da se Beograd i Priština trebaju fokusirati na saradnju, međusobnu trgovinu i rešavanje problema putem komunikacije.

– Izbor uvođenja tarifa za Srbiju i BiH pripada 17. ili 18. veku; sigurno ne 21. veku, a mi se samo nadamo da će to shvatiti i političari u Prištini; spremni smo da razgovaramo sa njima čim se te tarife ukinu, nastavila je Brnabić.

Podsetila je i da je međunarodna zajednica reagovala na uvođenje tih nameta, konstatujući da su SAD o tome jasnije i otvorenije od EU, što, kako je naglasila premijerka, čini garant Briselskog sporazuma i instituciju koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

Odgovarajući na pitanje novinara, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da srpske zdravstvene ustanove na Kosovu, uprkos nametnutim tarifama, imaju sve što im je potrebno.

„Svakodnevno pratimo situaciju; znate da je u početku  snabdevanje naših zdravstvenih ustanova na Kosovu bilo problem, ali uspeli smo, i sada su sve potrebe zadovoljene i sve naše zdravstvene ustanove imaju ono što im je potrebno da nastave sa radom“, rekao je Lončar.

Izrazio je nadu da će tarife biti opozvane što pre i da srpski narod na Kosovu i Metohiji više neće morati da brine i razmišlja o pristupu lekovima.

„Ovdje se radi o humanitarnom aspektu i ljudskim pravima, za koje vjerujem da naši građani nisu mogli da uživaju odtkako su nametnute tarife. Mi ćemo nastaviti da ih obezbeđujemo i verujem da ćemo ostvariti naše ciljeve“, podvukao je Lončar. / ibna