Brnabić ni reči o Karadžiću

Brnabić ni reči o Karadžiću

Ni sedam dana nakon izricanja doživotne kazne zatvora Radovanu Karadžiću, srpski zvaničnici nemaju komentar na tu odluku Haškog tribunala.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nije želela da komentariše presudu kojom je nekadašnji lider bosanskih Srba osuđen zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

Brnabić je u sredu podsetila da su „Vlada i predsednik Srbije još prilikom izricanja prvostepene presude“ – 40 godina zatvora što je presuda iz 2016. godine – izneli „jasan stav“ da je „Srbija fokusirana na budućnost“.

„Mi ćemo raditi sve što je u našoj moći da dalje razvijamo regionalnu saradnju i stabilnost i da se ne osvrćemo na prošlost“, rekla je Brnabić i ponovila kako „svi zajedno treba da se fokusiramo na budućnost“.

Agencije prenose da je u Novom Sadu „osvanuo“ grafit na kojem piše: „Radovan Karadžić heroj“. Isti grafit pojavio se prošle nedelje u blizini beogradskog parka Kalemegdan, dok je Srpska radikalna stranka posle izricanja presude u Beogradu organizovala protest.

Vulinu „žao“ što NATO ne priznaje zločin

Istovremeno, ministar odbrane Aleksandar Vulin navodi da mu je žao što NATO nema hrabrosti da kaže da je bombardovanje Jugoslavije bilo greška, ako ne i strašan zločin.

“A bio je zločin”, rekao je Aleksandar Vulin komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da “bombardovanje nije bilo upereno protiv naroda”.

Na komemoraciji povodom 20 godina bombardovanja prošle nedelje, predsednik Aleksandar Vučić je pred kamerama plakao. Stručnjaci ocenjuju da se srpski zvaničnici, ali i lideri opozicije, uzdržavaju da govore o bilo kakvoj odgovornosti Srbije za ratove devedesetih.

„Dok sam gledala nastup predsednika Srbije … pomislila sam kako je lako plakati, odnosno kako je još lakše pretvarati se da plačeš“, rekla je za list Danas Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava.

„Ako žalimo decu, odnosno, ako predsednik Srbije izražava žaljenje nad decom, pitam se šta je sa žaljenjem nad albanskom decom, šta je sa decom koja nisu srpske nacionalnosti. Njih ne žalimo? Ili, šta je sa Romima, recimo? Ili je žaljenje isključivo vezano samo za one koji su Srbi“, rekla je Rakić Vodinelić.