Brnabić: Nova Evropska komisija treba da zrači novom energijom u procesu proširenja

Brnabić: Nova Evropska komisija treba da zrači novom energijom u procesu proširenja

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, sastala se tokom samita zemalja centralne Evrope u Rimu sa novim komesarom za proširenje EU Oliverom Varhelijem.

Premijerka Srbije izjavila je da je tokom sastanka izneta ideja o poseti evropskog komesara Srbiji krajem januara, a razgovarano je i o onome što Srbija može da očekuje od nove metodologije o proširenju EU i dinamici pregovora, koja bi trebalo da bude drugačija.

Ana Brnabić je dodala da se razgovaralo i o izbornom zakonu u Srbiji, poredeći ono što je na snazi danas u odnosu na 2012. godinu, „šta je urađeno i koja je posvećenost predsednika i Vlade Srbije u vezi sa njegovom saradnjom sa EU i evropski poslanici “.

Premijerka je rekla da je njen razgovor sa Verhelijem uključivao i kvote za uvoz čelika koje je EU uvela u sve treće zemlje, uključujući Srbiju.

„Razgovarali smo o tome koju će politiku nova Evropska komisija sprovesti po tom pitanju, što je izuzetno važno. Važno je za ekonomiju, ali, kao što rekoh, predstavlja i političko pitanje koje želimo da postavimo pred novom Evropskom komisijom“, objasnila je Brnabić.

Ona je dodala da je Varheli obećao da će o tom pitanju razgovarati sa evropskim komesarom za trgovinu Philom Hoganom, napomenuvši da se nada da će otputovati u Brisel.

Premijerka Srbije rekala je da je sa novom Evropskom komisijom nova energija ušla u raspravu o proširenju EU, istakavši da to omogućava Srbiji da se nada da će dobiti jasnije signale u vezi sa njenim pristupanjem Uniji.

Na pitanje da li je zabrinuta zbog umora koji je očigledan u procesu proširenja EU, Brnabić je odgovorila da je sastanak sa evropskim komesarom Varhelijem vrlo dobar i da se može osetiti nova pozitivna energija.

„Potvrdio je da nova metodologija, koju možemo očekivati, može dovesti samo do mnogo bržih i jasnijih uslova koji su postavljeni zemljama koje žele da postanu članice EU. Takođe se možemo nadati mnogo većoj predvidljivosti i jasnijim signalima za zemlje poput Srbije”, rekla je Brnabić.

Dalje je dodala da će nova metodologija proširenja koju je predložio francuski predsednik Emmanuel Macron značiti da će zemlje u procesu pridruživanja EU dobiti više novca iz evropskog budžeta za sprovođenje reformi; u slučaju Srbije, koja je trenutno usred pregovora sa EU, ekonomski indeksi prikazuju stabilnu zemlju koja može samo doprineti stabilnosti i snazi EU.

Dodala je da će ta sredstva biti usmerena i na infrastrukturne projekte, ekonomski razvoj i ekonomsku saradnju sa EU.

Brnabić je napomenula da Srbija očekuje da će se u ovoj novoj metodologiji reforme kombinovati i sa mnogo većim finansiranjem iz EU.

Što se tiče samita zemalja centralne Evrope, Brnabić je rekla da je on veoma važan zbog regionalne saradnje Srbije sa ostalim državama EU koje takođe učestvuju u inicijativi, naglašavajući njenu jasnu posvećenost promovisanju programa proširenja EU.

Takođe je primetila da je odluka Unije da ne otvara pregovore o pristupanju s Albanijom i Severnom Makedonijom istorijska greška.

Na kraju, Brnabić je rekla da je, tokom Samita, imala i odlične bilateralne susrete sa italijanskim premijerom Giuseppeom Conteom, komesarom Varhelijem, kao i sa moldavskim premijerom Ionom Chikuom. / ibna