Brnabić se sastala sa Xi Jinpingom, Macronom i MItsotakisom

Brnabić se sastala sa Xi Jinpingom, Macronom i MItsotakisom

Odlični politički odnosi Beograda i Pekinga potvrđeni su tokom sastanka premijerke Ane Brnabić sa kineskim predsednikom Xi Jinpingom, što je potvrdilai Brnabić posle sastanka dvoje lidera.

Prema rečima Brnabić, kineski predsednik je prihvatio poziv predsednika Aleksandra Vučića i ponovo će posetiti Srbiju.

Sastanak se fokusirao na politička i ekonomska pitanja, kao i na perspektive za proširenje saradnje dve zemlje u svim oblastima.

Premijerka Brnabić rekla je da Srbija podržava kinesku politiku, dok je podrška Kine naporima Srbije na međunarodnom planu oko Kosova i Metohije kontinuirana.

Pored toga, dvoje lidera razgovarali su i o infrastrukturnim projektima koje su sprovele dve zemlje, kao i oni,a koji su u toku. Takođe je zaključeno da je povećan broj kineskih investicija u Srbiji, kao i velike strateške investicije.

Sastanak je još jedna potvrda prijateljstva dveju zemalja i strateškog partnerstva, i činjenice da Srbija i Kina dele viziju otvorenog, slobodnog sveta za kretanje ljudi, dobara, usluga i kapitala; “sveta bez barijera, protekcionizma i trgovinskih ratova”, podvukla je Brnabić.

Srpska premijerka, koji će kao gošća kineskog predsednika prisustvovati 2. međunarodnom sajmu uvoza u Šangaju, razgovarala je sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom i grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom. / ibna