Brnabić: Srbija će nastaviti strateško partnerstvo sa Kinom

Brnabić: Srbija će nastaviti strateško partnerstvo sa Kinom

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, tokom razgovora sa Jang Jiechijem, članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, da će Srbija nastaviti da razvija dobro uspostavljeno i integrisano strateško partnerstvo sa ovom zemljom i da se nada da će se saradnja proširiti na projekte infrastrukture, ekonomije i tehnoloških inovacija, koji su od najveće važnosti za obe države.

Premijerka Srbije je uverena da će i nova Vlada nastaviti da radi na daljem unapređenju ukupnih odnosa sa Kinom kao jednim od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta, jer, kako je naglasila, dugogodišnje čelično prijateljstvo nije samo politički važno, ali podrazumeva i visok stepen međusobnog razumevanja koji će doprineti ekonomskom razvoju zemlje i poboljšati kvalitet života svih građana Srbije.

“Brnabić se zahvalila sagovorniku na podršci i pomoći koju je Kina pružila tokom pandemije koronavirusa, kao i na činjenici da tada nije stao rad na nekim od najvažnijih infrastrukturnih projekata,” saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Što se tiče ekonomske saradnje, premijerka je naglasila da je razvoj veštačke inteligencije, tehnologije i tehnološkog napretka od suštinske važnosti za Srbiju.

„Srbija snažno podržava Kinu i na bilateralnom i na multilateralnom planu, uključujući inicijativu za pristup i puteve predsednika Si Đinpinga i Mehanizam za saradnju 17 + 1, u kontekstu kojih će biti realizovana većina infrastrukturnih i strateških projekata u Srbiji“, rekla je Brnabić.

Kako je naglasila, izuzetno je važno što pre započeti radove na Fruškogorskom koridoru i beogradskom metrou.

Takođe su razgovarali o mogućoj saradnji sa kineskim kompanijama za izgradnju železnice 10 i pruge Beograd-Niš.

Jang Jieshi, koji je i direktor Biroa za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK, rekao je da će kineskog predsednika i premijera upoznati sa svim detaljima razgovora, uveren da će biti novih zajedničkih planova između Srbije i Kine .

Dodao je da i dalje očekuje podršku Srbije i nastavak multilateralne saradnje u borbi protiv Covid-19.

Jang Jiechi čestitao je premijerki Brnabić na napretku Srbije i Beograda u socijalnom i ekonomskom razvoju i zahvalio joj na ličnoj posvećenosti unapređenju praktične saradnje dve prijateljske zemlje.

Izrazio je posebno zadovoljstvo činjenicom da će Brnabić biti pozvana na onlajn „Pujiang Innovation Forum“ u Šangaju, navodi se u saopštenju. / Ibna