Brnabić: Želimo da postanemo članica EU, nemamo plan B

Brnabić: Želimo da postanemo članica EU, nemamo plan B

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija želi da postane članica Evropske unije i da ne postoji plan B.

Na samitu Beogradskog ekonomskog foruma, Brnabić je ponovila da članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije i centralna osovina njene spoljne politike, napominjući da je proces evropskih integracija podjednako važan za evropski region i za Srbiju.

Primetila je da sve zemlje u regionu čine napore da ubrzaju taj proces.

Brnabić je ponovila da je proces evropskih integracija podjednako važan za region, kao i za samu Evropsku uniju.

„Ne mislim da EU može da nastavi bez pristupanja Zapadnog Balkana Uniji“, rekla je Brnabić.

Premijerka je zahvalila komesaru Oliveru Varhelyiju na njegovoj politici i na tome što je „pogurao“ proces proširenja u okviru Evropske komisije, podstičući ubrzanje reformi i brzo približavanje EU.

„Znamo gde i šta želimo da budemo: u EU. Ne postoji plan B za Srbiju. Želimo da se pridružimo EU, jer je to u našem interesu i zato što delimo sistem vrednosti EU“, rekla je Brnabić, dodajući da „bez obzira na unutrašnje odluke EU ili odluke država članica u vezi sa brzinom pristupanja, Srbija je odlučna da nastave evropskim putem“.

Sa svoje strane, komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi primetio je da „ako je Srbija spremna da sprovede sve reforme do 2024. godine, EU takođe mora biti spremna da zaključi pregovore kada zemlja završi svoj deo dogovora“.

Govoreći na otvaranju Beogradskog ekonomskog foruma na mreži, Varhelyi je rekao da za Srbiju i čitav region Zapadnog Balkana „jedina budućnost leži u članstvu u EU, na zajedničkom tržištu i evropskom sistemu demokratije“.

„Posvećeni smo bezbednosti i prosperitetu čitavog regiona i radimo na tome da damo novi život posvećenosti EU Zapadnom Balkanu, kao i čitavom procesu proširenja“, rekao je on.

Dalje je napomenuo da Srbija sa novom vladom ima zlatnu priliku da brzo napreduje ka članstvu u EU.

Podsetio je da je nova vlada u Beogradu izrazila posvećenost sprovođenju reformi u prioritetnim oblastima kao što su vladavina zakona i medijske slobode i da je odgovorna za vođenje dijaloga Beograda i Prištine, koji oličava još jedan uslov za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

„U našem je zajedničkom interesu da se čitav region, uključujući i Srbiju, pridruži porodici država članica. EU ima mnogo toga da ponudi Srbiji u pogledu prosperiteta, stabilnosti, bezbednosti, što može biti odlična prilika za narod Srbije“, rekao je Varhelyi.

Komesar za proširenje EU je takođe rekao da će pristupanje Srbije doprineti kulturnom bogatstvu Unije, obezbediti dugoročnu stabilnost regiona i dovesti „dodatnih osam miliona ljudi posvećenih zajedničkom evropskom cilju i zajedničkim principima“.

Varhelyi je naglasio da proširenje na Zapadni Balkan predstavlja prioritet za EU, posebno s obzirom na to da je region tokom istorije „retko bio stabilan, prosperitetan i siguran“.

Oliver Varhelyi je istakao da bi pristupanje Zapadnog Balkana EU značilo novu veliku regiju, u kojoj ne postoje prepreke za putovanja, trgovinu, usluge i investicije i koja će, kako je rekao, otvoriti ogromnu priliku građanima Zapadnog Balkana da u budućnosti živimo bolji evropski život. / ibna