Budva domaćin 2BS Forum

Budva domaćin 2BS Forum

“Balkan je na raskršću. Da li će se evropski i evro-atlantski vrednosni sistem braniti ili ćemo ostaviti Balkan trećim stranama koje žele iskoristiti ovaj prostor za prodor svog sistema vrednosti, nasuprot evroatlantskom, ” izjavio je crnogorski predsednik Milo Đukanović na svečanom otvaranju 9. To Be Secure Foruma (2BS Forum) u Budvi.

Đukanović je naglasio da odluka nije “u neprijateljstvu prema onima s kojima imamo razlike, već u sposobnosti politike da dugoročno gradi partnerstvo, čuvajući njegove posebnosti i promovišući svoj sistem vrednosti”. On je rekao da “smo na početku nove faze”, gde se oživljavaju ambicije nekih starih globalnih igrača i gdje se pojavljuju novi globalni igrači. To, prema Đukanoviću, mora biti inspiracija za sve.

“Evropa nastavlja živeti u stanju strateške konfuzije uzrokovane dugotrajnim krizama koje sprečavaju Evropu da odgovori na neka važna pitanja. Prvi je stav prema viziji ujedinjenja Evrope, a drugi je nedovoljno profilirani evropskih identitet u vezi sa spoljno-političkim i bezbednosnim pitanjima“, rekao je Đukanović.

On smatra da Evropa treba profilisati svoje spoljnopolitičke interese. Komentarišući nedavno završene evropske izbore, Đukanović je rekao da je za Evropu važno da nastavi svoju politiku proširenja, jer će, kako je rekao, “doprineti punoj stabilnosti i konkurentnosti Evrope na globalnoj političkoj sceni”.

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je da, iako nije potrebno elaborirati značaj NATO-a i EU za Zapadni Balkan, krucijalno naglasiti važnost njihove zajedničke posvećenosti ovom regionu.

Važno je, naglasio je on, azdržati podršku demokratskih snaga, posebno ako se ima na umu da su integracioni procesi srž i glavni pokretač demokratskih i reformskih procesa.

“Bitno je da najvažnije adrese daju jasnu poruku – nema alternativa. NATO i EU stoje zajedno sa zemljama Zapadnog Balkana. Svaki neuspeh da se pokaže jasan stav stvara prostor za treće zemlje koje izražavaju interes za ovaj region da iskoriste slabosti zemalja i ugroze njihovo putovanje ka integracijama“, rekao je Marković.

On je dodao da in godini kada se obeležava 70. godišnjica NATO-a, na dnevnom redu Saveza je puno starih izazova, ali i novih. Marković je istakao da je Savez posvetio posebnu pažnju regionu zapadnog Balkana, što je od izuzetnog značaja.

Marković čvrsto veruje da će Severna Makedonija uskoro postati članica NATO-a. On smatra da je veoma važno da Bosna i Hercegovina podnese svoj prvi Akcioni plan za članstvo.

“Kao najmlađa članica NATO-a, Crna Gora aktivno promoviše politiku otvorenih vrata. To radimo putem bilateralne podrške i u okviru regionalnih inicijativa i mehanizama saradnje, kao što su Američko-jadranska povelja i Jonska trilaterala. Spremni smo da nastavimo da pomažemo našim susedima i da sa njima podelimo svoja iskustva i lekcije“, rekao je Marković.