Bugarska: 10 nezgodnih pitanja vladi u vezi sa vetom protiv Severne Makedonije

Bugarska: 10 nezgodnih pitanja vladi u vezi sa vetom protiv Severne Makedonije

Bugarska veb lokacija Mediapool objavila je deset nezgodnih pitanja bugarskoj vladi u vezi s vetom protiv Severne Makedonije na početak pristupnih pregovora sa EU.

1. Zašto je Bugarska nominovala kontroverznog biznismena Jordana (Orce) Kamčeva za počasnog konzula u Skoplju i tako završila umešana u korupcionaške skandale koji potresaju njenog jugozapadnog suseda? Prvo je vlada prećutno nominovala najbogatijeg Makedonca za konzula, a zatim povukla njegovu kandidaturu ne dajući nikakva objašnjenja. Prema lokalnim medijima, Bugarska je u početku pokušala da “izbavi” Kamčeva iz istrage, a zatim mu je čak pružila i zaštitu.
2. Zašto Bugarska nije pokazala doslednu politiku i pokrenula pitanje govora mržnje i krađe istorije pre nego što je Severna Makedonija početkom ove godine ušla u NATO? Na ovaj način, Sofija je dozvolila da nerešena bilateralna pitanja utiču na Alijansu. Nešto što je postalo potpuno očigledno tokom rasprave o pregovaračkom okviru za pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji, blokirala je Bugarska.
3. Zašto je vlada dozvolila potpisivanje dobrosusedskog sporazuma sa Skopljem, koji su prethodno stručnjaci i poslanici kritikovali zbog željenog stila i nedostatka mehanizama za sprovođenje i kontrolu? Da li Ministarstvo spoljnih poslova ima dovoljno dobro obučenih stručnjaka za Severnu Makedoniju da formulišu jasne stavove (uključujući bez grešaka u argumentima)?
4. Kako je članove Istorijskog odbora birala bugarska strana i zašto je vlada izolovala najumerenije istoričare i javne ličnosti od formiranja bugarske pozicije?
5. Zašto je premijer ostavio dijalog sa Skopljem u rukama ministra odbrane Krasimira Karakačanova, čiji resor zamenika premijera nije spoljna politika, i ako jeste, nije li mu učinio uslugu u izborne svrhe?
6. Da li je Bugarska potcenila to pitanje, pokazujući nedoslednost politike prema Severnoj Makedoniji tokom poslednje tri godine, uključujući odstupanje u tonu ministara i premijera?
7. Zašto je Bugarska sebi dozvolila da se nađe u evropskoj izolaciji? Bugarska je očekivala da se njeni zahtevi odraze u pregovaračkom okviru Severne Makedonije, ali to se nije dogodilo, iako su ostale države članice bile svesne želja Sofije. Partneri iz EU ne razumeju bugarske motive za veto, jer je Sofija bila glavni pristalica evropske perspektive regiona i istakli su je kao prioritet za prvo predsedavanje Savetom EU 2018. godine.
8. Da li je bugarska vlada postala „saveznik“ proruske opozicione stranke VMRO-DPMNE, koja koristi bilateralne odnose protiv vlade Zorana Zaeva i koja je u velikoj meri odgovorna za govor mržnje protiv Bugarske?
9. Da li postoji strategija bugarske vlade da popravi štetu u poverenju i odnosu običnih građana Severne Makedonije prema Bugarskoj?
10. Zašto je Bugarska dozvolila sebi da postane „nova Grčka“ za Severnu Makedoniju a da Atina preuzme zaštitu njenog vazdušnog prostora i za nju naruči vakcine na evropskom nivou? / ibna

Izvor: Mediapool