Bugarska: 2. septembra ćemo znati hoće li biti ostavke

Bugarska: 2. septembra ćemo znati hoće li biti ostavke

„2. septembra ćemo saznati da li je prikupljeno 120 potpisa za podršku predlogu GERB-a i ako jeste, čak i tada postoji mogućnost ostavke“, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva na Bugarskoj televiziji.

„O potrebi da se sazove Velika narodna skupština raspravlja se godinama, ali niko, uključujući mnoge političke stranke koje su se za to zalagale, nije sa tim napredovao. Ni jesmo”, rekla je Zaharieva i zamolila da “pročitamo predlog GERB-a”.

Neka političke stranke koje podržavaju značajne reforme objasne građanima zašto se, kada se pruži prilika za stvarne suštinske reforme, tome protive. Ovaj Ustav neće biti odobren, a zbog nacrta ustava ova Narodna skupština jednostavno će glasati o odluci o sazivanju Velike narodne skupštine“, dodala je Zaharijeva.

Trenutno u Izbornom zakoniku nema pravila za izbor Velike narodne skupštine, dodala je Zaharijeva, ističući da predlogu za smanjenje broja poslanika na 120 podleže glasanju.

U vezi sa jučerašnjim komentarom predsednika Rumena Radeva iz Varne, koji je opisao premijera kao “apsolutno nejasnog”, dodajući da bi ostavka trebalo da bude momentalna i bezuslovna, potpredsednica Vlade je rekla da predsednik ne deluje kao predsednik, već kao lider opozicije. / ibna