Bugarska: 30 godina od prvih slobodnih i demokratskih izbora

Bugarska: 30 godina od prvih slobodnih i demokratskih izbora

Pre tačno 30 godina, 10. juna 1990. godine, održani su prvi slobodni i demokratski izbori nakon što je 10. novembra 1989. godine, u Bugarskoj pao režim Todora Živkova.

Nakon svrgavanja šefa bugarskog komunističkog režima, u Bugarskoj je prvi put formirana opozicija koja je formirala Savez demokratskih snaga (UDF) na čelu sa Željom Želevim, 7. decembra 1989. godine.

Početkom devedesetih sazvan je Nacionalni okrugli sto na kome su se Bugarska komunistička partija (BCP) i SDF dogovorili za održavanje izbora za Veliku narodnu skupštinu i izradu novog bugarskog ustava.

U aprilu je Bugarska komunistička partija (BCP) preimenovana u Bugarska socijalistička partija (BSP).

Prvi krug prvih slobodnih i demokratskih izbora za Prvu narodnu skupštinu u Bugarskoj održan je 10. juna 1990. godine, dok je drugi krug održan 17. juna. Birači su glasali za 400 poslanika, od kojih je polovina izabrana većinom, a preostali deo 200 po principu proporcije.

BSP je dobila većinu sa 211 poslanika. UDF je dobila 144 mesta, MRF 23 i Agrarna unija 16.

Na izborima je glasalo više od 6,3 miliona ljudi, što dosad nije oboreno. Levica je dobila 2,8 miliona glasova, a UDF više od 2,2 miliona.

Odmah nakon izbora zemlju su preplavili protesti sa sumnjom da su socijalisti do rezultata došli prevarom. Kao rezultat političke krize, Petar Mladenov je bio prisiljen da podnese ostavku, a malo kasnije, u avgustu 1990, za predsednika je izabran predsednik UDF-a, dr Željo Želev.

Međutim, politička kriza se nastavila i BSP je bio prisiljen da pristane na koalicionu Vladu koja je formirana 7. decembra 1990. godine sa sudijom Dimitrom Popovom na mestu premijera. Koaliciona Vlada formirana je od predstavnika Socijalističke partije i zvaničnika Unije demokratskih snaga, uključujući Ivana Kostova i Ivana Pouskarova, kao ministara finansija i privrede.

Rad Vrhovne narodne skupštine završen je donošenjem novog Ustava 12. jula 1991. godine. Novi izbori su održani u oktobru, a pobedila je Unija demokratskih snaga (UDF) sa uskom prednošću, formirajući tako prvu demokratsku Vladu, na čelu sa premijerom Filipom Dimitrov./ibna