Bugarska: 59% Bugara želi ostavku Vlade i vanredne izbore

Bugarska: 59% Bugara želi ostavku Vlade i vanredne izbore

Prema novoj anketi kompanije Gallup International, sprovedenoj u Bugarskoj tokom političke krize, dve vladajuće stranke GERB i BSP gube vlast i trenutno su rame uz rame po namerama glasača. Anketa pokazuje da su građani orijentisani da se uzdrže od glasanja (29,4%), da kažu „Ne podržavam nikoga“ (6,8%) ili da odaberu nove opcije kao što je Slavi Trifonov koji bi dobio 8,3% glasova.

Međutim, većina „Ne podržavam nikoga“ na dan izbora verovatno će se pretvoriti u odustajanje od glasanja.

S druge strane, Pokret MRF je na 7,6%, dok su Ujedinjene patriote na 2,7%, delimično prevladavajući šok vrhunca demonstracija pre mesec i po dana i ostaje na ivici ulaska u sledeću Narodnu skupštinu.

Finansijske formacije DB (5,2%) i Maia Manolova (2,2%) ostaju na visokim nivoima koji su dostigli vrhunac pre mesec dana, ali je trend rasta zaustavljen. Da li će mreža Manolove dobiti predstavnike u Narodnoj skupštini, zavisiće od procesa do izbora, dok je izgleda veća verovatnoća da će DB imati mesta u Narodnoj skupštini. Tako sedam stranaka ima šansu da ponovo steknu predstavnike u sledećoj Narodnoj skupštini, od kojih se pet u ovoj fazi čini sigurnim za njihov ulazak. Naravno, ovi podaci ne mogu biti predviđanje rezultata izbora.

Na novoj političkoj sceni koja se formira, BSP dobija 13,5% glasačke namere građana, imajući malo prednosti u odnosu na vladajuću GERB, koja ima 13,2%.

Što se tiče zahteva sa protesta koji su u toku, 59% građana koji su učestvovali u istraživanju podržava ostavku Vlade, dok je u vezi sa formiranjem nove Vlade 36% za, a 43% protiv.

Većina od 57% ne podržava blokade puteva, dok je 34% za.

Kontramitinge u protestima podržava 28% punoletnih Bugara, dok je 53% protiv njih.

Nema značajnih promena u poverenju u institucije u odnosu na prošlomesečno istraživanje. Pad popularnosti Vlade i Parlamenta zaustavljen je, iako ostaju na niskom nivou poverenja dostignutom prošlog meseca – 21%, odnosno 15% ovog meseca.

Predsednička institucija vratila je neke od nivoa poverenja iz prethodnih perioda, kao što je izgledalo da je bila ugrožena pre mesec dana, dok je sada poverenje prešlo na 52%. Isto važi i za lično poverenje u Rumena Radeva, koji je i dalje najprihvaćenija politička ličnost u Bugarskoj.

Nivo poverenja u Bojka Borisova je manji od 20% i nalazi se u granicama koje odavno ima Cornelia Ninova. Slavi Trifonov uživa poverenje 30% građana. Ljudi iz „Otrovnog trija“ koji su organizatori protesta i dalje imaju relativno nisku stopu prihvatanja, mada sa malim porastom. / Ibna