Bugarska Akademija negira postojanje makedonskog jezika, Skoplje reaguje

Bugarska Akademija negira postojanje makedonskog jezika, Skoplje reaguje

Bugarska akademija nauka smatra da je makedonski jezik samo dijalekat bugarskog za što postoje čvrsti dokazi i činjenice, a Povelja o makedonskom jeziku koju je usvojila MANU nije istinita.

„Stav je ostao jednoglasan i nepromenjen – zvanični jezik u Republici Severnoj Makedoniji je bugarski-regionalni standard na bugarskom. Akademija će se fokusirati na ovu naučnu činjenicu nizom događaja koji će pokriti široku javnost i medijsku pokrivenost ne samo u našoj zemlji, već i u inostranstvu“, tvrdi Bugarska akademija nauka.

Još uvek nema reakcija Makedonske akademije nauka i umetnosti (MANU).

Institut za makedonsku književnost reagovao je rekavši da negiranje postojanja makedonskog jezika aktivira političku angažman te predstavlja kršenje međunarodnog zakona o samoidentifikaciji.

„Stotine hiljada monografija, studija, stavova i argumenata renomiranih domaćih i stranih akademika objavljeno je o postojanju makedonskog jezika, književnosti, istorije i kulture koji dokazuju pravni i istorijski kontinuitet makedonske nacije koja postoji uz makedonski jezik“, piše u reakciji na Institut za makedonsku književnost.

Premijer Zoran Zaev smatra da pitanje makedonskog jezika sa Bugarskom treba prevazići i rešiti i ne isključuje mogućnost zvaničnog odgovora Ministarstva spoljnih poslova na stav bugarskih akademika.

MANU je pre deset dana usvojio povelju o makedonskom jeziku kojom će potvrditi najvažnija književna dela objavljena na makedonskom jeziku i zalagaže se da makedonski jezik ne podleže revizijama i tumačenjima koja potiču iz naučne oblasti. Povelja je izazvala oštru reakciju bugarskih akademika, koji zvanično ne priznaju makedonski jezik i tumače ga kao bugarski dijalekt.

Ova situacija se dešava godinu dana nakon potpisivanja Sporazuma o dobrosusedstvu između Skoplja i Sofije o prevazilaženju istorijskih i jezičkih sporova ./ibna