Bugarska: Parlament odobrio hitne mere u prvom čitanju – potvrđena 94 slučaja

Bugarska: Parlament odobrio hitne mere u prvom čitanju – potvrđena 94 slučaja

Poslanici bugarskog Parlamenta odobrili su u sredu u prvom čitanju novi predlog Zakona o hitnim merama. Novi zakon u skladu je sa izveštajem koji je podneo bugarski Helsinški komitet.

Za predlog Zakona glasalo je 129 poslanika, a 47 je glasalo protiv ili su bili suzdržani. Nakon ovoga će se u drugom čitanju glasati u odborima, a zatim u petak na plenarnom zasedanju Narodne skupštine.

Zakonom su regulisane hitne mere na teritoriji Bugarske sa ciljem da se spreče, ograniče i adresiraju efekti širenja infekcije COVID-19 u periodu od 13. marta 2020. godine do kraja vanredne situacije.

Prema poslednjim podacima o širenju koronavirusa, u poslednja 24 sata potvrđeno je još 13 pozitivnih uzoraka, navodi se u redovnom ažuriranju najave šefa Radne grupe Ventsislava Mutafchiiskog. Ukupan broj potvrđenih zaraženih je 94, a 3 pacijenta su preminula.

Dodatne mere, koje se preduzimaju svakodnevno, uključuju smanjenje usluga metroa u Sofiji i prilagođavanje usluga javnog prevoza tokom letnjeg perioda./ibna