Bugarska: Balkan je deo nas, Evrope, to su spoljne granice EU, kaže Zaharieva

Bugarska: Balkan je deo nas, Evrope, to su spoljne granice EU, kaže Zaharieva

„Glatki oporavak u oblasti putovanja počeo je pre 2-3 nedelje. Prvo sa susednim zemljama, a zatim sa zemljama u sličnoj situaciji. Nadam se da se to očekuje u sledećoj fazi nakon 15. juna, potpunog povratka putovanja u EU i šengenskim zemljama. Bugarska je suspendovala karantin za 29 zemalja. Karantin se održava po nahođenju administracije i lekara“, rekla je ona za bugarsku televiziju BNT.

„Prvi korak je bio ukidanje karantina za preduzeća. Neke investicije u Bugarskoj kasne. Neke porodice su razdvojene već dva meseca. Kontakt licem u lice je otežan. Na poslednjem sastanku, mnogi ministri su pitali kada ćemo se sastati u Luksemburgu. Kolega tamo je rekao da je spreman da nas upozna“, dodala je ministarka spoljnih poslova.

„Posle krize, imate sjajnu priliku. Nakon mnogih kriza jaki se pojavljuju. Moramo da udružimo snage u istraživanju. Ne postoji zemlja koja se sama može suočiti sa takvom krizom. 85% zaštitne opreme proizvodi se u Kini, kao i preko 80% antibiotika. Sledeći korak je povratak nekih od tih procesa u EU. Moramo se moći osloniti jedni na druge unutar EU“, dodala je Zaharieva.

Zaharieva je takođe komentarisala pitanje anti-bugarske retorike u Severnoj Makedoniji. „Deo razloga za anti-bugarsku retoriku u Severnoj Makedoniji je nacionalistički pristup, koji je tu zbog izbora u toj zemlji. Ali, kada težite da postanete član evropske porodice, ni jednom političaru ne bi trebalo pasti na pamet  da se izražava na takav način, posebno prema prijateljskoj zemlji.

Puno je lažnih vesti. „Postoji još jedan razlog zbog kojeg Makedonci imaju takvu anti-bugarsku retoriku. Bili smo kategorični i jasni. Prošle godine, parlament je odobrio izričit stav Bugarske u vezi sa Severnom Makedonijom “.

Što se tiče Balkana, položaj Bugarske je jasan. Balkan je deo nas, Evrope, oni su spoljne granice EU. Ono što je EU pokazala u krizi je da je dala najviše pomoći ovim zemljama. To pokazuje da je ispunjena ambicija Bugarske da se, nakon našeg Predsedništva, ovo pitanje zadrži u centru razgovora. EU je pokazala da to postiže, a proširenje ostaje prioritet“, dodala je ona.

Najveća prepreka bila je obustava rada zajedničkog odbora sa Severnom Makedonijom, na njihov zahtev, i rad je zaustavljen zbog predstojećih izbora. „Zato smo osnovali ovaj odbor; Ne prihvatam argument da njegov rad treba zaustaviti pre izbora; ovaj odbor čine istoričari, a ne političari i niko nije dao politička uputstva“, rekla je Zaharieva.

Što se tiče izveštaja ruskog kulturno-informativnog centra koji je pokušao da iskrivi istoriju Bugarske, Zaharieva je rekla da je to neprihvatljivo. „Tri puta slične stvari dogodile su se 24. maja na različitim nivoima. Ponosna sam na bugarske naučnike koji su sve razumeli i reagovali na vreme – a nisu reagovali samo ovih dana. Bio je i slučaj u kojem je portparol vlade rekao da je Crvena armija spasila Bugarsku – takva diskusija ne donosi ništa dobro. Isto je i sa azbukom“, istakla je Zaharijeva.

Rusija, Kina, Turska i druge zemlje su imale interese na Balkanu – i za EU ​​je važno da pokaže podršku na Balkanu. Zrelost političke elite pokazuje poštovanje postignutih sporazuma, dodala je ministarka spoljnih poslova.

Bugarska ima dobre odnose sa Ukrajinom i tamo uvek održava demokratske odnose, tamo imamo preko 204 hiljade Bugara, dodala je Ekaterina Zaharijeva ./ibna