Bugarska beleži pad od 80% u turizmu

Bugarska beleži pad od 80% u turizmu

Prema rečima Poline Karastojanove, generalne direktorice bugarskog Nacionalnog saveta za turizam, broj dolazaka turista u Bugarsku opao je tokom leta za oko 80%, dok je oko 30% zaposlenih u turističkoj industriji ostalo bez posla.

„Ono što možemo reći o odlazećoj letnjoj sezoni je da je ona bila najteža do sada, ali i potpuno neobična za bugarsku, evropsku i međunarodnu ekonomiju. Što se tiče bugarskog tržišta, mnogo napora uložio je i sektor turizma i vlada“, rekla je Karastojanova za NOVA TV.

Prognoze pokazuju otprilike 80% gubitka turista tokom letnje sezone. „Ovi podaci se ne odnose samo na Bugarsku, već i na naša konkurentska odredišta“, dodala je Karastojanova.

Kako je objasnila, trenutno se paralelno obrađuju dva plana. „Jedan akcioni plan odnosi se na način na koji će se pristupiti predstojećoj zimskoj i letnjoj sezoni 2021. godine. Problem mogućih bankrota i nemogućnost servisiranja kredita u nekom trenutku može dokazati da je bankarski sektor vlasnik turizma. Ovo je vrlo loša perspektiva“, rekla je ona.

Karastojanova je iznela čvrst stav da verzija bugarskog turističkog sektora nakon COVID-19 neće moći da nastavi da postoji na način na koji je postojala ranije. „Država mora da se odredi kao investitor i da pripremi opšti plan za razvoj infrastrukture koja obezbeđuje pristup turističkim mestima“.

Kako je rekla, većina poslova u sektoru je zadržana. „To je postignuto socijalno-ekonomskim merama. Međutim, skoro 25-30% zaposlenih ostalo je bez posla u turističkom sektoru zbog nemogućnosti poslovanja“, zaključila je Karastojanova. / ibna