Bugarska: Borisov i Michel razgovarali putem videopoziva

Bugarska: Borisov i Michel razgovarali putem videopoziva

Bugarski premijer Bojko Borisov održao je telekonferenciju sa predsednikom Evropskog saveta Charlesom Michelom. Dvojica političara razgovarali su o evropskom planu rehabilitacije kao odgovoru na zdravstvenu krizu COVID-19 i novom dugoročnom budžetu EU, koji će biti glavne teme na prvom sastanku lidera EU u Briselu nakon pandemije, koji će biti održan 17.-18. jula.

Tokom razgovora premijer Bugarske je istakao da je predlog Evropske komisije od 27. maja izuzetno uravnotežen, imajući u vidu ozbiljne izazove koje predstavlja pandemija COVID-19.

Borissov je izrazio nadu da će predlog predsednika Evropskog saveta za sastanak 17. i 18. jula biti izbalansiran i da će uzeti u obzir početni položaj ekonomija svake države članice, kao i snagu reakcije na krizu.

„Za Bugarsku je važno da koheziju i zajedničku poljoprivrednu politiku održi na nivou postojećeg predloga“, rekao je Borissov.

Premijer Bugarske podsetio je da su tradicionalne fiskalne politike EU od vitalnog značaja za uravnoteženje zajedničkih evropskih standarda u svim državama članicama i za povećanje konkurentnosti. Što se tiče višegodišnjeg fiskalnog okvira, Borissov je kao pozitivno priznao i adekvatno finansiranje migracija i bezbednosti, što se poklapa sa stavom premijera o ključnom značaju zaštite spoljnih granica EU.

Bojko Borisov je dodao da bi EU fond za fer transfer trebalo da bude fleksibilniji kako bi se što više suočio sa trenutnim izazovima sa kojima su suočene države članice. S tim u vezi, prema premijeru Bugarske, dobro je razmotriti mogućnost da Fond obezbedi sredstva za promociju i razvoj kapaciteta zelene energije u oblastima u kojima energetski kapacitet još ne postoji. “Jednom kada to bude urađeno, više regiona će imati priliku da donese” zeleni “pozitivni znak ekonomiji EU”, citirao je bugarski premijer, saopšteno iz vladine pres-službe.

Tokom telekonferencije, detaljno je razmatran predlog Charlesa Michela liderima Evropskog saveta na sastanku u Briselu sredinom jula, uključujući ažurirani nacrt višegodišnjeg fiskalnog okvira i alata „EU sledeće generacije“.

Alat „EU sledee generacije“, osmišljen da odgovori na izazove borbe protiv COVID-19, sastoji se od tri stuba.

Prvi je podrška državama članicama za ulaganja i reforme, jačanje ekonomije EU podsticanjem privatnih investicija te učenje iz krize.

Drugi stup uključuje alat za obnovu i održivost i Fond za fer tranziciju.

Treći stub predviđa jačanje mehanizma civilne zaštite, stvaranje novog zdravstvenog programa za investicije u zdravstveni sistem EU i jačanje programa „Evropa horizont“, koji će zauzvrat finansirati istraživanje./ibna