Bugarska: Borisov i Ninova se sukobili u Parlamentu

Bugarska: Borisov i Ninova se sukobili u Parlamentu

Bugarska je na prvom mestu po malom broju zaraženih i preminulih, što ukazuje na to koliko su mere bile blagovremene i dobre, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov tokom parlamentarne sednice o trenutnoj situaciji pandemije u ovoj zemlji te efikasnosti zdravstvenih, ekonomskih i socijalnih mera.

„U zdravstvu, mi smo bili prvi koji su preduzeli akciju. Takođe smo imali uniforme i testove. Vrlo brzo smo reorganizovali industriju i počeli sa proizvodnjom vlastitih zaštitnih odela“, rekao je premijer, ističući da je Bugarska preduzela najliberalnije mere u Evropi.

„Naše mere su u potpunosti u skladu sa preporukama SZO i zato smo oformili krizni tim sa najboljim stručnjacima. Svaki dan mediji mogu da dobiju odgovore na pitanja bez kontrole“, primetio je Borissov.

“Budući da su mere bile izuzetno blagovremene i tačne, što je dobro definisano popularnom psihologijom, u praksi imamo najliberalnije mere”, rekao je.

Bugarski premijer je podsetio da ta zemlja nije zatvorila manastire i crkve, dok su, kada se pružila prilika, sva deca vakcinisana, planirane operacije, dok Bugari mogu da odu na neodređeno vreme u prodavnice, apoteke, banke, a da ih niko ne nadgleda. Gotovo da nema zemlje, a kamoli u oblasti u kojoj se crkve i manastiri nisu zatvorili. Zaključno, primetio je da su mere u Bugarskoj opuštenije nego bilo gde u inostranstvu.

Lider BSP-a Kornelia Ninova, tokom rasprave u Parlamentu, primetila je da ne postoji plan za izlazak iz krize, jer Borissov malo toga radi po planu i ima pogrešnu prognozu nezaposlenosti.

„Nije tačno da ste danas ponovili sve što se do sada moglo čuti na konferencijama za novinare. Danas imamo važne vesti za vaš život, koje je izneo premijer Bugarske. Mi ne planiramo da izađemo iz krize – to je danas vest“, rekla je Ninova.

„Gospodine Borissov, po onome što ste rekli shvatamo da nemate konkretan odgovor ni na jedno pitanje. Imate pogrešnu procenu situacije, pogrešnu prognozu smanjenja od 3% umesto 8%, pogrešnu prognozu nezaposlenosti, ponašate se nesistematski i kao što smo već čuli – nemate plan kako da izađete. Na osnovu toga donosite haotične odluke koje se menjaju svakog dana, a ponekad i tokom istog dana.

Namećete ljudima strah da bi bili potčinjeni.

Država se odrekla svoje obaveze da uradi dovoljno u ovoj krizi. Danas ste rekli da ne postoji plan, jer ne postoji plan u drugim zemljama“, optužila je Ninova premijera i dodala da su evropske zemlje već dugo odlučivale o izlaznom planu i sprovode ga.

Takođe je apelovala na vladu da se fokusira na brojna pitanja, uključujući obnovu ekonomije povećanjem proizvodnje, povećanjem potrošnje i nekoliko hitnih reformi.

„Započnite hitnu reformu zdravstvene zaštite u kojoj bolnice neće biti komercijalne kompanije, a plate i obuka lekara biće određena državnom politikom. Učite od svojih evropskih partnera“, zaključila je Ninova./ibna