Bugarska: Borisov najavio obavezno nošenje maske na svim otvorenim prostorima, počev od sutra

Bugarska: Borisov najavio obavezno nošenje maske na svim otvorenim prostorima, počev od sutra

Bugarski premijer Bojko Borisov predsedavao je danas sastankom kabineta na kome se razgovaralo o pandemiji koronavirusa, podršci penzionerima i drugim pitanjima.

Prema bugarskom premijeru, „društva širom sveta su podeljena i procenat onih koji ne veruju da postoji COVID-19 se povećava. Istovremeno, broj zaraženih raste i širom Evrope. Stoga, iako se zalažu za ljudsko zdravlje, dovode u pitanje sve mere u tom pravcu“.

„Odluka Ministarstva zdravlja o obaveznoj upotrebi maske na otvorenom stupiće na snagu sutra“, rekao je Borisov. „Insistiram da se pojasne svi detalji! Ljudima mora biti jasno objašnjeno da kada osoba hoda sama ulicom, vozi bicikl, šeta parkom ili je na otvorenom gde nema gužve, nije neophodno da nosi masku. Ako žele, to mogu i učiniti, ali to će biti lična odluka“, rekao je bugarski premijer.

„Bolnice su trenutno prenatrpane, pacijenti sa COVID-19 su u porastu, a medicinsko osoblje se inficira. Moramo razmišljati i o lekarima koji su na prvoj liniji. Evropa je maske uvela kao obavezne, tamo su službe za spasavanje, škole, restorani i objekti zatvoreni. Želimo da spasimo živote medicinskog osoblja, svih pripadnika fronta koji se bore sa COVID-19 i svih bugarskih građana, na osnovu ubeđenja i stroge kontrole“, rekao je bugarski premijer.

Najavio je da su, počev od danas, obezbeđene isporuke leka Remdesivir, koji obezbeđuje lečenje pacijenata sa COVID-19 do kraja marta 2021. godine.

Pored toga, Bojko Borisov je najavio da će „više od dva miliona starih ljudi dobiti dodatnih 50 leva u penziji za mesec novembar. U tu svrhu izdvojićemo oko 106 miliona leva iz budžeta državnog socijalnog osiguranja. Dodatni iznos biće isplaćen svim penzionerima, bez obzira na visinu njihovih mesečnih primanja. Već smo se obavezali da ćemo održavati mesečni dodatak na penzije do marta 2021. godine i ispunjavamo ovo naše obećanje. Istovremeno, predlažemo da sledeće godine minimalna penzija bude 300 leva, dok ćemo od jula povećati sve penzije za 5% “.

Takođe je najavio da će vlada dodeliti 23 miliona leva za poboljšanje infrastrukture graničnog prelaza Zlatarevo, graničnog prelaza Kalotina i graničnog prelaza Kulata. Cilj je da kontrolni punktovi zadovolje neophodne zahteve kvaliteta i da olakšaju prolaz ljudima kroz njih.

Druga vladina odluka predviđa povećanje državnog udela u tehničkom parku Sofija za više od 20 miliona leva za izgradnju superračunara. / ibna