Bugarska: Borisov najavio povećanje plata doktorima i medicinskom osoblju

Bugarska: Borisov najavio povećanje plata doktorima i medicinskom osoblju

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da će država imati finansijskih sredstva bez obzira na to ko vlada. Na svom Facebook profilu Borisov je rekao da je naložio ministru socijalne zaštite Denici Sačevoj i potpredsedniku vlade Tomislavu Dončevu da, zajedno sa njihovim koalicionim partnerom Ujedinjenim patriotama, naprave izmene u budžetu između prvog i drugog čitanja u Parlamentu.

Iduće godine lekari će primati dodatnih 300 evra mesečno, medicinske sestre 180 evra, a pomoćne medicinske 60 evra. Mera uključuje 50.000 ljudi i koštaće više od 121 milion evra. Zarade zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova povećaće se za 15 odsto, uz izdvajanje još 118 miliona evra. Više od 73 miliona evra namenjeno je za povećanje dečjih dodataka.

„Borimo se za ljude koji se trude da izvuku zemlju iz zdravstvene, ekonomske i socijalne krize. U ovoj teškoj situaciji ljudima je potrebna podrška. A posebno svim bugarskim radnicima koji se bore protiv virusa na prvoj liniji fronta. Moraju znati da stojimo iza njih. Zbog toga će poslanici GERB-a i „Ujedinjenih patriota“ uvesti amandmane između prvog i drugog čitanja Zakona o državnom budžetu, koji predviđaju:

-237 miliona leva za dodatak na zarade lekara. Od 1. januara do kraja 2021. godine lekari će dobiti dodatnih 600 leva na platu, medicinske sestre 360 leva i pomoćno osoblje 120 leva. Merom će biti obuhvaćeno skoro 50.000 lekara i medicinskog osoblja.

-15% povećanje zarada zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova. To će koštati 231 milion leva i obuhvatiće 48.000 ljudi.

-Dodatnih 143 miliona leva za smanjenje kriterijuma prihoda za dečije dodatke. Ovom merom podržaćemo 710 hiljada dece.

Nastavljamo da radimo na merama za pomoć ljudima“, objavio je Boiko Borissov na Fejsbuku. / ibna