Bugarska: Borisov poziva na fer distribuciju vakcina u celoj EU

Bugarska: Borisov poziva na fer distribuciju vakcina u celoj EU

Na konferenciji za novinare nakon sastanka u Beču, bugarski premijer Bojko Borisov i kolege iz Austrije, Češke i Slovenije zatražili su prilagođavanje distribucije COVID-19 vakcina kako bi se osiguralo da ih države članice EU dobijaju u skladu sa brojem stanovnika.

U austrijskoj prestonici bugarski premijer Bojko Borisov prisustvovao je radnom sastanku sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom i premijerima Češke Republike Andrejem Babišem, Letonije Artursom Krišjanisom Karinšom, Slovenije Janezom Janšom i Hrvatske Andrejem Plenkovićem. Tema sastanka bila je obezbeđivanje vakcina protiv COVID-19 u zemljama Evropske unije, ali i poziv nekih evropskih lidera da se o ovom pitanju održi debata na evropskom nivou. Tokom konferencije za novinare u Beču, nakon sastanka, lideri su naglasili da njihov poziv nije upiranje prsta ni u koga, već traženje trenutnog rešenja problema kako bi svi evropski građani mogli dobiti vakcine.

„Oduvek smo verovali u evropsku solidarnost i u odluke Evropskog saveta“, rekao je premijer Bojko Borisov. Premijer Bugarske podsetio je na zaključke Evropskog saveta iz januara, koji su jasno definisali princip proporcionalne raspodele vakcina. „Dobili smo nekoliko vakcina koje su jednako dobre, a pregovore vodi Evropska komisija. Kvalitet vakcina garantuje Evropska agencija za lekove. Kupili smo nekoliko miliona vakcina“, rekao je Borisov. Bugarski premijer je takođe istakao pitanje da proizvodne kompanije ne ispunjavaju svoje ugovore. „Pored toga, ugovori se krše jer ne poštuju proporcionalnu raspodelu“, dodao je on. Borisov je izrazio zabrinutost zbog toga kako bi odbor tokom isporuka mogao da izmeni sporazum koji su postigli lideri Evropskog saveta. „Kako se odluka Saveta može promeniti, a da je mi sami ne promenimo?“, pitao se premijer.

„Naš poziv je da se ova nepravda odmah otkloni i da se nastavi sa onim o čemu smo se dogovorili o raspodeli“, rekao je premijer Bojko Borisov.

Bugarski premijer je dodao da očekuje da nepravda bude otklonjena tokom današnjeg sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom Von der Lejen i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom. „Ne tražimo humanitarnu pomoć. Bugarska je uložila u razvoj vakcina“, naglasio je Borisov.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz takođe je komentarisao isporuku vakcina u Bugarsku. Kurz je rekao da bi trebalo izvršiti prilagođavanje trenutnom mehanizmu vakcinacije u državama članicama tako da Bugarska ne dobije trećinu manje od ostalih zemalja EU. „Solidarnost mora biti primenjena, razlike u EU moraju biti svedene na minimum, a postupak vakcinacije mora biti uspešan“, rekao je austrijski kancelar.

Sastanak održan u Beču usledio je nakon zajedničkog pisma koje su učesnici poslali predsedniku Evropskog saveta Charlesu Michelu i predsednici Evropske komisije Ursuli Von Der Leyen. U ovom pismu lideri su naglasili važnost evropske solidarnosti, koja obezbeđuje da sve države članice, bez obzira na njihovu veličinu, imaju jednak pristup trenutno ograničenim resursima COVID-19 vakcina. U pismu se takođe podvlači da se mora osigurati da će sve države članice EU moći da ispune zajedničke ciljeve vakcinacije koje je EU postavila za drugi kvartal ove godine pod istim uslovima. / ibna