Bugarska: Borisov poziva na odgovornost dok zemlja beleži rekordan broj slučajeva – pozitivan i guverner Narodne banke

Bugarska: Borisov poziva na odgovornost dok zemlja beleži rekordan broj slučajeva – pozitivan i guverner Narodne banke

Prema podacima koje je objavio Zajednički informativni portal, u poslednja 24 sata u Bugarskoj je potvrđen rekordni nivo od 2.569 novih slučajeva Covid-19, čime je ukupan broj povećan na 42.701.

Hospitalizovano je 2.217 ljudi, od čega 145 na odelenjima intenzivne nege. Juče je zabeleženo 25 smrtnih slučajeva, što je povećalo broj žrtava na 1.161.

Bugarski premijer Bojko Borisov, koji je bio pozitivan na COVID-19, putem svog ličnog naloga na društvenim mrežama apeluje na građane da budu odgovorni.

„Lekari, medicinske sestre i bolničari vraćaju se u bolnice. Jer je koronavirus ponovo jak. Timovi koji spasavaju živote zahtevaju da se ponašamo odgovorno. Da zaštitimo sebe i svoje voljene“, napisao je Borisov.

U objavi, bugarski premijer je primetio: „Da, virus je jak. To nas je stavilo na test bez presedana. Ne možemo zaustaviti sve u zemlji i ne bismo to ni smeli učiniti! Ali mi možemo biti odgovorni i suzbiti njegovo širenje. Nikada ne zaboravite koliko je važno nositi masku, držati distancu, biti strog u pogledu dezinfekcije. I da potražimo savet lekara kada moramo, jer znaju kako da nam pomognu. Pa – pomislite na to kad vidite naše lekare ispred bolnica. Na nama je da olakšamo stvari. Već smo jednom dokazali da zajedno to možemo. Hajde da ponovimo! “, zaključuje Bojko Borisov u svojoj poruci.

Guverner Narodne banke pozitivan

Guverner Narodne banke Bugarske, Dimitar Radev, pozitivan je na koronavirus. On je 27. oktobra, podvrgnut PCR testu koji je vraćen kao pozitivan, objavila je Bugarska narodna banka (BNB). Radev je od juče u karantinu u svom domu. Njegovo ukupno stanje je dobro i nastavlja da izvršava svoje osnovne zadatke “na daljinu”. U nekim operativnim pitanjima, odgovornosti će biti dodeljene odgovarajućim zamenicima guvernera tokom karantina.

Javnost i tim BNB-a biće na vreme obavešteni o napredovanju njegovog zdravstvenog stanja, navodi se u saopštenju. / ibna