Bugarska: Borissov čestitao Zaevu ponovni izbor

Bugarska: Borissov čestitao Zaevu ponovni izbor

Bugarski premijer Bojko Borisov čestitao je Zoranu Zaevu na izbornoj pobedi i ponovnom izboru za premijera Republike Severne Makedonije, izvestila je vladina pres služba.

„Bugarska neumorno podržava pravo građana Republike Severna Makedonija da budu članovi evropske porodice“, rekao je Bojko Borissov u čestitki svom kolegi.

Borissov je naglasio da Bugarska ostaje dosledna u svojoj podršci evropskoj budućnosti najbližeg suseda, verujući da će proces pridruživanja EU biti ključna poluga za reforme i stabilnost.

Premijer Bugarske ističe da su, kada su on i Zaev lično potpisali Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji 1. avgusta 2017. godine, otvorili ne samo novo poglavlje u istoriji bilateralnih odnosa, već i pokazali svetu da zemlje regiona su zreli, sposobni i ambiciozni za rešavanje sopstvenih problema.

„Ovim činom naše dve zemlje su posvećene da rade na jačanju ekonomske saradnje, veza u obrazovanju i kulturi, između privrede i ljudi sa obe strane granice“, napisao je premijer Borissov Zoranu Zaevu.

Borissov je uveren da je, pre tri godine kao i danas, glavni faktor za političare želja da se građanima obezbedi bolja budućnost kako bi se odnosi između Republike Bugarske i Republike Severne Makedonije razvijali na na najvišem nivou kao među najbližim susedima i prijateljima, kakvi i treba da budu.

Čestitajući Zaevu, Borissov je dodao da obe strane moraju ostati odgovorne i posvećene postizanju ciljeva postavljenih u 2017. godini potpisivanjem sporazuma.

„U ovom duhu, iskreno se nadam da će Zajednički naučni odbor eksperata za istorijska i obrazovna pitanja uskoro nastaviti sa radom i da će članovi Republike Severne Makedonije pokazati konstruktivan stav i jasnu posvećenost da se dogovore o pitanjima po diskusijama“, dodao je Bojko Borisov. / ibna