Bugarska: Borissov i Erdogan će imati radnu večeru u ponedeljak u Ankari

Bugarska: Borissov i Erdogan će imati radnu večeru u ponedeljak u Ankari

Bugarski premijer Bojko Borissov sastaće se danas, 2. marta u Ankari s turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Razgovor dvojice političara fokusiraće se na situaciju u Siriji kao i situaciju sa izbeglicama i imigrantima.

Tokom radne večere u ponedjeljak, dva lidera razgovaraće o planu akcija koje bi mogle pomoći u rešavanju krize u Siriji i umanjenju pritiska imigranata u regiji. Razgovori će se odvijati u okviru odnosa Bugarske i Turske, baziranih na principima dobrosusedstva, jednakosti i obostrane koristi.

Susret u Ankari između premijera Bojka Borissova i predsednika Recepa Tayyipa Erdogana potvrđuje snažne veze dve zemlje, koje su, osim što su susedi, saveznici i u NATO-u, kao i regionalni partneri, navodi bugarska Vlada.

Za Bugarsku, Turska se smatra važnim partnerom EU u rešavanju određenih izazova kao što su pritisak imigranata u Europi, borba protiv terorizma, snabdevanje energijom i pitanja energetske bezbednosti, infrastrukture, trgovine i ekonomije.

Bugarski premijer je o situaciji u Siriji i razvoju događaja oko migracijskih tokova razgovarao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Bugarski premijer naglasio je da se jedino zajedničkim naporima i diplomatijom može postići stabilnost i bezbednost u regiji, što bi značilo mir i prosperitet za Evropu.

Tokom razgovora, Bojko Borissov je ukazao kancelarki Merkel da Turska ne sme biti sama u takvoj situaciji, već je treba odmah podržati. “Potrebno nam je dugoročno rešenje problema imigracije”, naglasio je bugarski premijer.

Ranije, u telefonskom razgovoru sa predsednicom Evropske komisije Ursulom Von der Leyen o istom pitanju, Bojko Borissov napomenuo je da migracijski pritisak u Bugarskoj još nije intenzivan i da je situacija na granici s Turskom pod kontrolom.

Tokom razgovora zaključeno je da je glavni prioritet EK uveriti Grčku i Bugarsku da imaju punu podršku te institucije. Komisija je bila spremna pružiti dodatnu pomoć obema stranama, uključujući i slanje FRONTEX-a u pogranične regije. / ibna