Bugarska: Borissov i Osmani sastali se na aerodromu u Sofiji

Bugarska: Borissov i Osmani sastali se na aerodromu u Sofiji

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani sastao se sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim na aerodromu u Sofiji. Sastanak se, kako je Osmani objavio na svom Tvitter profilu, dogodio dok su on i bugarski premijer jutros čekali letove iz Sofije. Osmani je leteo preko Sofije do Berna, a Borisov do Beča, gde se sastao sa nekoliko lidera država članica EU.

Prema izjavi koju je izdala kancelarija za štampu bugarske vlade, Bojko Borisov je primetio da „svi sporovi između Bugarske i Republike Severne Makedonije moraju biti rešeni. Budućnost nam neće oprostiti što smo propustili ovu sjajnu priliku. “

Borisov je istakao da Severna Makedonija i Albanija ne mogu odložiti pristup EU, pa se moraju rešiti razlike između Bugarske i Republike Severne Makedonije.

„Stoga se oboje moramo pripremiti za pregovore racionalno, a ne emocionalno, kako bi se naši susedi mogli pridružiti Evropskoj uniji. Ovo je geostrateški cilj Bugarske. Pitanje je možemo li pronaći političku volju, i vi i ja“, rekao je Borisov Bujaru Osmaniju.

Bugarski premijer je naglasio da dve zemlje moraju da slede put diplomatije i razumevanja. „Heroji koji su umrli pred oltarom slobode ne mogu biti pitanje koje nas razdvaja, jer je njihov najveći san bio da budu ujedinjeni i zato su žrtvovali svoje živote. Stoga bi to trebalo da bude most prijateljstva, a ne podele“, rekao je Borisov.

Tokom sastanka, Borisov je ponovio početnu podršku Bugarske evropskim integracijama svog jugozapadnog suseda, iako pod određenim uslovima. Bugarski premijer naglasio je potrebu da Severna Makedonija ispuni sve obaveze utvrđene Ugovorom o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji, potpisanim 2017. godine.

Tokom sastanka Borisova sa Osmanijem, razgovarano je i o bilateralnim odnosima, evropskoj perspektivi Republike Severne Makedonije i izazovima koje predstavlja pandemija Covid-19.

Bugarski premijer uputio je posebne pozdrave premijeru Zoranu Zaevu i predsedniku Stevu Pendarovskom. / ibna