Bugarska: Borissov i Vučić izvršili inspekciju važnog projekta od bilateralnog interesa

Bugarska: Borissov i Vučić izvršili inspekciju važnog projekta od bilateralnog interesa

Uprkos koronavirusnoj krizi, rad na autoputu Evropa i na Balkanskom toku nije zaustavljen, rekao je bugarski premijer Bojko Borissov tokom inspekcije dva glavna projekta, u pratnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u ponedeljak.

Bugarski premijer je takođe naglasio napredak na vezi Aleksandroupolis-Dimitrovgrad u pravcu prstena Aleksandroupolis-Turska-Balkan, omogućavajući potpunu diverzifikaciju izvora energije za ceo region, jer će Rusija moći da uvozi gas iz Rusije, Katara, Saudijske Arabije, Azerbejdžana.

Bugarski premijer istakao je da će izgradnjom Balkanskog toka biti moguć „transport bilo koje vrste gasa u Srbiju – transparentno, pred očima Evropske unije. Investicija je u potpunosti bugarska. Radimo iskreno“, rekao je Borissov.

Sa svoje strane, srpski predsednik je rekao da je veoma zadovoljan onim što je video.

„Obišli smo dva projekta koja su izuzetno važna i za Bugarsku i za Srbiju. Pomoću autoputa Evrope Bugari i Srbi će za tri sata moći da stignu od Sofije do Beograda“, rekao je on.

„Nisam uveren da su Bugari i Srbi svesni važnosti gasovoda Balkanski tok za naše dve zemlje“, nastavio je Vučić i dodao da je izuzetno zadovoljan.

Bugarska je naš veliki prijatelj, a bugarski narod bratski. Borissov je uspeo da podigne naše odnose na tako visok nivo, rekao je Vučić i dodao da niko u Srbiji ne može da kaže ništa loše o Bugarskoj.

Kasnije u Velikom Trnovu, dvojica su odali počast srpskom svetitelju Svetom Savi u manastiru Četrdeset mučenika u podnožju tvrđave Tsarevets.

„Važno je videti da srpskog Svetog Savu Bugari izuzetno poštuju“, rekao je Borissov, dok je predsednik Srbije dodao, „Sveti Sava je najvažniji za Srbiju u našoj istoriji“.

„Istorija pokazuje da je blagostanje u miru. Danas gradimo gasovode, autoputeve, železnice, zajedno ulažemo i naravno, to će dovesti do većeg broja turista“, rekao je Borissov novinarima. / ibna