Bugarska: Borissov predlaže reviziju Ustava

Bugarska: Borissov predlaže reviziju Ustava

Bugarski premijer Bojko Borissov pozvao je Narodnu skupštinu da se sastane kako bi izvršila reviziju Ustava, obećavši da će odstupiti ako poslanici odobre njegov apel. Cilj predloženih izmena je poboljšanje efikasnosti pravosuđa, ali i kontrola protesta koji potresaju Bugarsku do srži, posebno među mladima.

„Vreme je ne samo za promenu političkog sistema, već i za ponovno pokretanje zemlje“, rekao je Borissov u televizijskoj poruci.

“Jedinstvo i stabilnost države za mene nisu samo reči”, rekao je napominjući da bi mogao da posluša frustracije demonstranata, ali da to nezadovoljstvo iskorištavaju oligarsi.

Demonstranti su brzo odbacili njegov plan kao supstancijalni gest, obećavši da će nastaviti kampanju, primetivši da je „Borissovljevov stav da ne podnese ostavku još jedan pokušaj da dobije na vremenu, čime pokazuje strah”.

Demonstranti optužuju Borisova da korotira državne institucije u službi vlasnika privatnih preduzeća, optužujući glavnog državnog tužioca za neuspeh u kontroli korumpiranih visokih vladinih službenika.

Prema Transparenci Internacionalu, Bugarska se svrstava u najkorumpiraniju zemlju u EU.

Bugarski predsednik Rumen Radev sa svoje strane je odbacio predlog premijera Bojka Borissova da se sazove Velika narodna skupština koja bi glasala o novom Ustavu.

Radev je izjavio da član 159 Ustava predviđa da Veliku narodnu skupštinu može sazvati samo predsednik i najmanje polovina članova Narodne skupštine. Prema tome, to nije mogao da pokrene premijer.

Prema odredbama, 2/3 od 240 poslanika Narodne skupštine moraće da odobri sednicu Velike narodne skupštine.

Ostaje nejasno da li će Borissov uspeti da dobije podršku dve trećine od 240 poslanika bugarske Narodne skupštine potrebne za zasedanje.

Ustavnim amandmanima koje je Borissov predložio smanjit će se mandat glavnog tužioca sa sedam na pet godina i izvršiti revizija u bugarskom vrhovnom pravosuđu kako bi se povećala nezavisnost i odgovornost tužilaca i sudija. Takođe će prepoloviti broj članova, sa 240 na 120.

Politički analitičari veruju da bi premijerov plan mogao da ojača njegovu poziciju.

„Ako ga odobri parlament, to će biti dobro za njega i on će moći da dostojanstveno podnese ostavku. Ako to ne učini, dobija zasluge za svoj trud. Na ovaj način on takođe štedi vreme i ostaje na mestu dok preuzima glavne ciljeve protesta“, komentariše analitičar Parvan Simeonov.

Borissov je ranije izjavio da bi njegova koaliciona vlada trebalo da završi četverogodišnji mandat do sledećeg marta kako bi sprečila Bugarsku da “potone u” politički haos tokom pandemije koronavirusa. / ibna