Bugarska: Borissov razgovarao sa Erdoganom o izbegličkom pitanju

Bugarska: Borissov razgovarao sa Erdoganom o izbegličkom pitanju

Bugarski premijer Bojko Borissov telefonom je razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Dvojica političara razgovarali su o situaciji u Siriji i situaciji s imigrantima. Tokom razgovora pojašnjeno je da trenutno ne postoji neposredna prijetnja Bugarskoj. Premijer Borissov i predsjednik Erdogan dogovorili su se da će se sastati u ponedjeljak.

Bojko Borissov napomenuo je da Bugarska veoma ceni doprinos Turske pitanju migracije i razume ogromne poteškoće s kojima je susedna država godinama bila suočena. Bugarski premijer je rekao da u ovom slučaju ni Turska ni bilo koja druga zemlja ne treba biti ostavljena sama i treba je podržati. Bugarski premijer izrazio je uverenje da će Bugarska i Turska nastaviti zajednički raditi na rešavanju krize u Siriji i zaustaviti protok i pritisak imigranata. Bugarski premijer izrazio je duboko saučešće zbog turskih vojnika koji su ubijeni u sirijskoj provinciji Idlib. Borissov je naglasio da za Siriju postoji samo jedan izlaz iz krize – mirno političko rješenje.

Bojko Borissov opisao je provođenje sporazuma EU-Turska kao ključni element. Prema bugarskom premijeru, izuzetno je važno da Evropska unija ima jedinstven stav o imigraciji. Borissov je rekao da će informisati predsednicu Ursulu von der Leyen, predsednika Evropskog saveta Charlesa Michela i lidere EU o razgovoru sa predsednikom Erdoganom i pozvao EU da se ozbiljnije pozabavi krizom. / ibna