Bugarska: Brzi testovi za sve vozače kamiona na grčko-bugarskoj granici ukinuti na intervenciju Zaharieve

Bugarska: Brzi testovi za sve vozače kamiona na grčko-bugarskoj granici ukinuti na intervenciju Zaharieve

Intervencijom bugarskog Ministarstva spoljnih poslova, pod upravom i naredbom ministarke spoljnih poslova Ekaterine Zaharieve, ambasador Bugarske u Atini Valentin Poriazov 27. februara hitno je zatražio od grčkih vlasti da ukinu meru brzih kontrola za sve vozače kamiona na graničnom prelazu Kulata-Promachonas.

Ambasador Poriazov je tokom kontakta sa grčkim vlastima primetio da je, pored neprijatnosti koju profesionalnim vozačima kamiona donosi, odluka o testiranju antigena u suprotnosti sa propisima EU.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova prihvatilo je valjanost bugarskih argumenata i obavezalo se da će prevazići problem, navodi novinska agencija BGES.

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su grčke vlasti u graničnoj stanici Kulata-Promahonas ukinule odluku o sprovođenju brzog testa na antigen za sve vozače kamiona i da će se od danas inspekcije ponovo vršiti nasumično.

Ovo nije prvi put da se na graničnom prelazu stvara problem jednostranim odlukama grčkih vlasti, nešto što je izazvalo zabrinutost i reakcije na bugarskoj strani. Tokom perioda restriktivnih mera za putovanje stvorili su se ozbiljni problemi na grčko-bugarskoj granici, a redovi automobila u nekim slučajevima dostizali su i do 5 kilometara. / Ibna