Bugarska: BSP poziva Parlamentani odbor da kontroliše rashode tokom krize

Bugarska: BSP poziva Parlamentani odbor da kontroliše rashode tokom krize

Tokom plenarnog zasedanja Bugarske narodne skupštine u četvrtak, poslanici razmatraju  zahtev Socijalističke partije (BSP) za osnivanje ad hoc odbora za nadgledanje troškova suočavanja sa posledicama širenja COVID-19.

Opozicija insistira na tome da Odbor zatraži objavljivanje informacija o svim državnim kapitalnim izdacima, uključujući novac obezbeđen iz fondova Evropske unije.

Predlog stranke levice predviđa da se Odbor sastoji od 10 poslanika – po dva iz svake parlamentarne grupe, koji će se sazivati za vreme hitnih mera, a na kraju aktivnosti objaviti izveštaj sa sažetim podacima o svim troškovima i njihovoj efikasnosti.

„Međutim, da bi postigli svoj cilj, dobijene milijarde moraju doći do onih kojima su zaista potrebni, kao i da budu raspoređene po jasno definisanim kriterijumima i na transparentan način“, kaže se u saopštenju.

Liderka opozicione stranke Cornelia Ninova već je najavila da će njena stranka zahtevati da, ako poslanici odobre sastav Odbora, njegovog šefa imenuje opozicija./ibna