Bugarska: BSP traži glasanje o poverenju protiv Vlade

Bugarska: BSP traži glasanje o poverenju protiv Vlade

Članovi poslaničke grupe Socijalističke partije “BSP za Bugarsku” podneli su Parlamentu predlog za glasanje o poverenju protiv trećeg Saveta ministara na čijem čelu je Bojko Borisov.

Ovo je peti uzastopni pokušaj opozicije da zbaci Vladu. Predmet zahteva za glasanjem ponovo se odnosi na korupciju, ali ovaj put se poklopilo sa protestima u Sofiji i, od početka nedelje, u raznim gradovima širom zemlje.

Još u 2018. levica je ponovo pokušala svrgnuti vladu Bojka Borissova zbog njegovog neuspeha u borbi protiv korupcije. Preostala tri pokušaja tokom godina odnosila su se na bezbednost, zdravstvene probleme, kao i na pitanja vezana za životnu sredinu i vodu.

„Naš glavni problem u borbi protiv korupcije, protiv koga se borimo četiri godine neprekidno i dosledno, bio je strah od ljudi. Danas su ljudi, oslobođeni straha, na ulicama Bugarske“, rekla je lider BSP Cornelia Ninova.

„Ono što je drugačije u ovom zahtevu jeste da se ne zaustavljamo na desetinama korupcijskih skandala, već nastavljamo da otkrivamo javnosti mehanizme, mrežu i tenzije kroz koje je vlada Bojka Borisova stvorila para-državu i upravljaju stvarnim stanjem. To je stvorilo uslove da mafija dominira u Bugarskoj”, izjavila je Ninova.

Kako je rekla, ta paradržavna situacija ima mnogo dimenzija. „Pre svega, zakoni koje donosi većina podržavaju pokvarene interese oligarha. Drugo, institucije se koriste za ostvarivanje ovih interesa. Treće, ljudi su imenovani da definišu i slede ove interese. Četvrti element ove mreže leži u apsolutnoj nekažnjivosti počinilaca zločina“, dodala je Ninova.

Stoga Ninova smatra da je jedini izlaz iz trenutne političke krize ostavka Saveta ministara.

Prema Poslovniku Narodne skupštine, rasprave mogu započeti najkasnije tri dana i najkasnije sedam dana nakon što Parlament primi predlog za glasanje o poverenju. Glasanje na plenarnom sastanku održaće se 24 sata nakon završetka rasprave. / ibna