Bugarska: Budžet ima ozbiljne strukturne probleme

Bugarska: Budžet ima ozbiljne strukturne probleme

Prelazni ministar finansija Bugarske, Asen Vasilev, otkrio je ozbiljne strukturne probleme u državnom budžetu, javio je BNR. „Novac se mora podizati sa raznih mesta kako bi se finansirale trajne potrebe zdravstvene zaštite, posao rehabilitacije, kao i podrška penzionerima“, rekao je Vasilev na brifingu. Rekao je da je trenutno iz državnog budžeta potrošeno preko 1,164 miliona BGN (595 miliona EUR), od čega 810 miliona EUR (414 miliona EUR) za nepredviđene troškove, uključujući troškove za crkve.

Mere poslovne podrške biće predstavljene sledeće nedelje, rekao je on.

Sastanak ministra ekonomije sa velikim zajmoprimcima kredita od BDB propao

Za danas zakazan sastanak ministra ekonomije Kirila Petkova i osam najvećih zajmoprimaca kredita Bugarske razvojne banke (BDB) nije održan nakon što se nije pojavila nijedna kompanija koju je Petkov pozvao. Ministar je rekao da je njih šest poslalo pismene odgovore u kojima navode da redovno otplaćuju zajmove. Nisu stigli odgovori od kompanija Blagoevgrad BT i Transpect AD.

Juče je sastanak Petkova sa nadzornim odborom banke propao nakon što se pojavio samo predsednik Stamen Ianev.

Petkov je najavio da su mala i srednja preduzeća imala signale za odbijanje zajmova od strane BDB, iako je glavni fokus aktivnosti banke podrška malim i srednjim preduzećima.

Ministar je najavio da od danas Bugarska razvojna banka više neće odobravati kredite veće od pet miliona BGN (2,5 miliona EUR) / ibna