Bugarska: Budžet za duple izbore 123,8 miliona leva

Bugarska: Budžet za duple izbore 123,8 miliona leva

Vlada Bugarske je svojom uredbom odobrila nacrt zakona o troškovima za pripremu i održavanje izbora za predsednika i potpredsednika Bugarske, kao i za parlamentarne izbore koji će se održati 14. novembra 2021. godine.

Iznos troškova za izbore iznosi 123,8 miliona leva, a ukupni troškovi se izdvajaju za dva kruga izbora, s obzirom na prihvatanje da će izbor predsednika biti potrebna dva kruga, saopštila je Vladina pres služba.

Prema članu. 18, par. 2 Izbornog zakona, troškove pripreme i održavanja izbora snosi državni budžet, u skladu sa budžetom koji je odobrio Savet ministara, u koordinaciji sa Centralnom izbornom komisijom. Izborni zakon usvaja se najkasnije 55 dana pre dana izbora.

Rositsa Mateva: CIK je folkusiran na ideju da se svi kandidati nalaze na jednom glasačkom listiću

Još nema konačne odluke, ali je CIK fokusiran na stav da će se glasanje vršiti na jednom glasačkom listiću, rekla je Rositsa Mateva, portparolka i zamenica predsednika Komisije. Dodatne mašine za glasanje i fleš memorija biće kupljene za izbore „2 u 1“.

„Razgovaramo o različitim opcijama glasanja. Trenutno se CIK fokusira na mišljenje da se glasa sa jednim glasačkim listićem, jer ako se glasa sa dva glasačka listića, prvo će se proces još više odložiti, a zatim može doći do zabune sa svim glasačkim listićima“, objasnila je Mateva. Ona je pojasnila da su “viši” izbori za predsednika, jer su to redovni izbori, a Izborni zakon kaže da kada se održe izbori „2 u 1“ za predsednika i Narodnu skupštinu, prebrojavanje za predsednika ima prednost, rekla je Mateva bTV.

„Takođe prihvatamo da predsednički izbori imaju prednost. Takođe razgovaramo o opciji da osoba ima mogućnost da bira da li će glasati za obe vrste izbora ili samo za jedan. U ovoj situaciji, moguće je otvoriti stranicu sa tri dugmeta i glasač odlučiti o jednom, drugom ili oba tipa izbora za koje će glasati. Takođe je moguće prikazati na njegovom/njenom glasačkom listiću za predsedničke izbore – on/ona ima priliku da odbije da glasa za njih i pređe na glasački listić za opšte izbore. Još nema konačne odluke”, rekla je Rosica Mateva.

Ona je najavila da će za izbore dva u jedan biti kupljeno još 1.600 mašina i 26.000 fleš memorijskih jedinica u vrednosti od 9,5 miliona leva. Dodatne fleš jedinice predviđene su za mogući drugi krug predsedničkih izbora jer je utvrđeno da neće biti vremena za izdvajanje podataka od 14. novembra za njihovu konfiguraciju za drugi krug. Odlučili smo da bi bilo prikladnije kupiti drugi paket”, objasnila je portparol CIK -a. Ona je pojasnila da je komisija odlučila da ima po dva uređaja u 2119 odeljenskih izbornih komisija. “Bez obzira na to koliko brzo birač glasa sa jedne mašine, oni će dve vrste selekcija i da će dovesti do kašnjenja u vremenu”, rekao je on ./ IBNA