Bugarska: Bugarski Patrijarh poslao poruku podrške Pravoslavnom Arhiepiskopu Ohridskom

Bugarska: Bugarski Patrijarh poslao poruku podrške Pravoslavnom Arhiepiskopu Ohridskom

Bugarski patrijarh Neofit poslao je bratskoj “Makedoniji” posebnu poruku na dan kada Bugarska slavi sećanje na Apostola Slobode, Vasila Levskog.

Patrijarh Neofiot čestita pravoslavnoj braći u „Makedoniji“, navodeći da se mogu osloniti na podršku Bugarske pravoslavne crkve.

„Uživajte u našoj podršci i znajte da su Bugarska i Makedonija jedna krv. Dugi niz godina! “, naglasio je Patrijarh.

Specijalni komitet, osnovan pre dve godine da pomogne Arhiepiskopiji Ohridskoj u Severnoj Makedoniji u dobijanju autokefalnosti, nastavlja svoj rad u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi. Komisiju predvodi mitropolit iz Stare Zagore.

Patrijarh Neofit je takođe komentarisao inicijativu Jerusalimskog patrijarha da se sledeće nedelje u glavnom gradu Jordana sastane sa poglavarima pravoslavnih crkava.

“Razgovara se o nekim daljim pitanjima i tada ćemo doneti odluku”, odgovorio je bugarski patrijarh na pitanje da li će prisustvovati sastanku pravoslavnih crkava, sazvanom od strane Jerusalimskog patrijarha Teofila III u Amanu u Jordanu 26. i 27. februara.

Upitan da li će Bugarska pravoslavna crkva i dalje imati svog predstavnika na ovom sastanku, Patrijarh je odgovorio da je “to takođe u pitanju”.

Za sada su se samo patrijarsi Rusije i Srbije pozitivno odazvali pozivu Patrijarha Jerusalimskog na sastanak pravoslavnih crkava u Amanu u Jordanu, dok su skoro svi drugi vođe pravoslavnih crkava odbili poziv. Poslednji koji je negativno odgovorio na poziv bio je gruzijski patrijarh Elias II, ranije ove nedelje.

Ekumenski patrijarh Bartolomej odgovorio je na poziv Patrijarha, ali je, između ostalog, izrazio iznenađenje što je Teofilovo pismo prvi put bilo na engleskom, a ne na grčkom jeziku, što je uobičajeno u prepisci između njih. Bartolomej takođe podseća jeruzalemskog patrijarha ko je taj koji predsedava i ko ima pravo da sazove panpravoslavni sabor. Konačno, Ekumenski patrijarh pozvao je patrijarha Teofila da povuče ovu lošu inicijativu koja služi stranim svrhama i podriva Ekumenski tron./ibna