Bugarska: Bugarski socijalisti stoje uz Karakačanova i Zaharievu po pitanju Severne Makedonije

Bugarska: Bugarski socijalisti stoje uz Karakačanova i Zaharievu po pitanju Severne Makedonije

Ne postoji razlika između stavova Bugarske socijalističke partije (BSP) i glavnih aktera u vladi Bojka Borisova, ministara odbrane i spoljnih poslova Krasimira Karakačanova i Ekaterine Zaharijeve, o vetu u pregovorima o pristupanju EU, rekao je evropski poslanik iz BSP-a Petar Vitanov danas za bugarsku nacionalnu televiziju BNT.

Vitanov, s obzirom na martovske izbore, bugarskoj javnosti postavlja pitanje zašto je vlada Borisova dozvolila da se dogodi ovakva situacija, iako je uslove mogla postaviti mnogo ranije. Lider bugarskih socijalista u Evropskom parlamentu rekao je da je Sofija sada pod velikim pritiskom Francuske i Nemačke da odobri pregovarački okvir i započne pregovore.

„Važno pitanje je zašto se to dogodilo. Poslednje tri godine, zbog kratkovidosti, nismo koristili okvir predviđen Ugovorom o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji. Po prvi put je formulisan koncept „zajedničke istorije“ i prvi put je uspostavljen interdisciplinarni odbor za rešavanje istorijskog pitanja. Ovaj sporazum bio je osnova koja bi mogla biti uključena u pregovore kao horizontalni kriterijum za sprovođenje bilateralnih sporazuma o susedstvu. Međutim, to se nije dogodilo ”.

Primetio je da je bugarska vlada prevarila društvo kada je u martu dala zeleno svetlo za početak pregovora. „Čekali smo do poslednjeg trenutka i sada je bugarska diplomatija dozvolila Bugarskoj da se nađe pod ogromnim pritiskom. Pritisak Francuske i Nemačke je da Borisov, a ne Zoran Zaev, ispuni sporazum“.

Vitanov je rekao da većina zapadnih zemalja želi da se proces proširenja nastavi i da će na kraju biti pronađen neki oblik saradnje sa Severnom Makedonijom. „Naći će se pravno obavezujući mehanizam, možda u obliku bilateralnog sporazuma koji garantuje sprovođenje Sporazuma o dobrosusedstvu, preduzete mere i mapu puta za njihovu primenu“, rekao je evropski poslanik iz BSP-a Petar Vitanov. / Ibna