Bugarska će osnovati Nacionalni krizni centar zbog koronavirusa

Bugarska će osnovati Nacionalni krizni centar zbog koronavirusa

Bugarska će osnovati nacionalni krizni centar u okviru Vojno-medicinske akademije (VMA) zbog moguće epidemije koronavirusa. O tome je odlučio Savet za bezbednost bugarskog Kabineta.

U utorak će biti napravljena simulacija sa dva pacijenta u bolnici i na aerodromu u Sofiji. Premijer je pozvao zdravstvene institucije da svakodnevno obaveštavaju javnost kako ne bi bili dezinformisani, kao što je to bio slučaj u Italiji.

Jedinice koje se koriste za merenje telesne temperature biće raspoređene duž kopnenih granica, rekao je direktor VMA Ventsislav Mutafchiiski.

Strategija za bolnice takođe će biti izrađena do utorka ujutro. “Sve mora biti simulirano kako bi bilo spremno ako se to dogodi”, rekao je premijer.

Na sastanku je najavljeno da će Dan otvorenih vrata u Muzeju vojne istorije, koji se tradicionalno održava 3. marta, biti odložen, dok je premijer Bojko Borisov zatražio od Ministarstva sporta da preispita odlaganje prvenstva u slučaju incidenta.

Sa sastanka je jasno rečeno da su termičke kamere, termometri i posebne uniforme za granične vlasti podeljeni na bugarskim graničnim prelazima.

Bugarski premijer izričito je izjavio da građani svaki dan treba da budu obaveštavani i da se ne plaše, jer u Bugarskoj nema krize ili incidenta. Mere nisu usmerene na stvaranje panike, već na jednostavno informisanje građana kako da se zaštite. / Ibna