Bugarska će proširiti saradnju sa Rumunijom, Severnom Makedonijom na životnu sredinu

Bugarska će proširiti saradnju sa Rumunijom, Severnom Makedonijom na životnu sredinu

Kabinet Bugarske, koji se sastao 15. maja, odobrio je sporazume sa Republikom Severnom Makedonijom i Rumunijom o aspektima saradnje u pitanjima okoline.

Vlada je odobrila sporazum između Ministarstava za životnu sredinu Bugarske i Severne Makedonije, potpisan 11. aprila 2019. godine, o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i voda.

Sporazumom su identifikovane oblasti saradnje koje bi podržale proces evropskih integracija Republike Severne Makedonije, saopštio je bugarski vladin informativni servis.

Oni se odnose na usklađivanje zakonodavstva o zaštiti životne sredine i klime sa „acquis communautaire“ Evropske unije.

Čistoća vazduha i sprečavanje zagađenja, kao i očuvanje prirode, deo su oblasti saradnje između dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Sporazum je sklopljen na period od pet godina uz mogućnost produženja za još jedan period od pet godina, uz osnivanje Zajedničke komisije za saradnju u oblasti životne sredine.

Najmanje jednom godišnje, u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji, Komisija će se sastajati kako bi pratila provođenje aktivnosti utvrđenih u sporazumu te razvila i usvojila primenu dvogodišnjeg programa.

Bugarska vlada odobrila je nacrt memoranduma o razumevanju između bugarskog i rumunskog ministarstava za okolinu o saradnji u određenim aspektima zaštite voda, kvaliteta vazduha i biodiverziteta.

Memorandum definiše oblasti saradnje između ministarstava dve zemlje u cilju smanjenja zagađenja i održivosti životne sredine.

Ove oblasti uključuju koordinaciju implementacije prekograničnih mera za postizanje dobrog statusa morske sredine; kontrola zagađenja vode plastikom i mikroplazmom; planiranje upravljanja rizikom od poplava na prekograničnom nivou.

Bugarska i Rumunija će takođe sarađivati na smanjenju zagađenja vazduha u vezi sa uvozom polovnih automobila; zajednički su koordinisali očuvanje i upravljanje močvarnim područjima kao i očuvanje i restauracija održive zajedničke populacije jesetre u Donjem Dunavu i severozapadnom Crnom moru.

U cilju bolje koordinacije, dve zemlje će uspostaviti zajedničke radne grupe u oblastima predviđenim za saradnju, navodi se u izjavi bugarske vlade. /ibna/

 

(Fotografija, Dunav u blizini Silistre: makpikel)