Bugarska: Centralna izborna komisija saopštila broj mesta stranaka u parlamentu – GERB 75, ITL 51, BSP 43, MRF 30, DB 27, ISMV 14

Bugarska: Centralna izborna komisija saopštila broj mesta stranaka u parlamentu – GERB 75, ITL 51, BSP 43, MRF 30, DB 27, ISMV 14

Bugarska Centralna izborna komisija odlučila je o raspodeli mesta između šest političkih formacija koje su prešle izborni prag za naredni saziv Narodne skupštine. GERB ima 75 mesta, „Postoji takav narod“ 51 mesto, Socijalistička partija (BSP) 43 mesta, manjinski Pokret za prava i slobode (MRF) 30 mesta, „Demokratska Bugarska“ 27 mesta i koalicija „Ustani“ ! Mafija, izlazi! “ 14 mesta.

U drugoj odluci, CIK je takođe odobrila konačne podatke o parlamentarnim izborim 4. aprila. Objavila je broj glasača na listama, koliko ih je evidentirano nakon glasanja, koliki je stvarni broj glasačkih listića pronađenih u glasačkim kutijama, uključujući mehaničko glasanje, broj nevažećih glasačkih listića i raspodelu glasova za svakog stranke i koalicije i rezime glasanja u inostranstvu.

Konačne brojke pokazuju da je od 6.789.605 upisanih birača glasalo 3.334.283. Nevažećih glasačkih listića bilo je 86.527, a 47.749 ljudi je izabralo opciju „Ne podržavam nikoga“.

Predsedavajući Centralne izborne komisije Aleksandar Andreev zahvalio se članovima okružnih i regionalnih izbornih komisija na njihovom radu i rekao da su parlamentarni izbori bili legalni.

Ranije je Centralna izborna komisija povukla šest članova iz MRF-a i dva iz koalicije GERB / UDF sa liste izabranih poslanika nakon što je za njih primila prijave.

Iz GERB-a su to Bojko Borisov i Pavlin Gančev, dok su iz MRF-a Hasan Azis, Iskra Mihailova, Resmi Mehmed Murad, Desislava Dimitrova Todorova, Karolina Simeonov Koehler i Nikolaj Tonev Kolev. / Ibna