Bugarska: CIK finalizuje izborni proces za mobilne glasačke kutije i glasače iz dijaspore

Bugarska: CIK finalizuje izborni proces za mobilne glasačke kutije i glasače iz dijaspore

Pripreme za parlamentarne izbore 4. aprila u Bugarskoj privode se kraju, a Centralna izborna komisija postavila je pravila koja će vrediti za izlazak na glasanje zbog pandemije i zabrana.

Tako će, prema CIK-u, glasači sa trajnim invaliditetom, oni koji su u obaveznom karantinu ili izolaciji, glasati u mobilnim glasačkim kutijama pod uslovom da su podneli zahtev za glasanje. Na dan izbora, mobilna glasačka kutija u prisustvu izborne komisije bićeodnesena u domove onih koji su podneli zahtev. Ako je moguće, glasači će glasati izvan svog smeštaja iz razloga zdravlja i bezbednosti članova odbora, navodi CIK.

Centralna izborna komisija (CIK), u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, takođe je odredila mesta u 69 zemalja gde će na parlamentarnim izborima 4. aprila biti biračka mesta van Bugarske.

Glasanje na dan izbora počinje u 7.00 po lokalnom vremenu. CIK navodi da je vreme zatvaranja 20.00 po lokalnom vremenu, ali ne kasnije od 21.00, mada se očekuje da će se birališta zatvoriti ranije od 20.00 zbog zabrana putovanja nametnutih za suzbijanje pandemije.

Razgovori na jeziku koji nije bugarski između prisutnih na biračkim mestima neće biti dozvoljeni. Članovima izborne komisije nije dozvoljeno da nose stranačke ili koalicione simbole i učestvuju u predizbornim kampanjama.

Prema najnovijim anketama, čini se da bi pet političkih formacija mogli dostići prag za ulazak u Parlament, dok još 2 imaju neke manje šanse da uđu. To je pokazala najnovija anketa „Trenda“, koju finansira novina „24 sata“.

45% ispitanika izjavilo je da će sigurno glasati, 83% je odlučilo za koga, a 38% kaže da će glasati po svojim preferencama. GERB ima podršku 28,8% ispitanika, dok je Socijalistička partija (BSP) dobila 23,6% glasova. „Ima takvih ljudi“ podržava 12,7%, DPS 12,1% i „Demokratska Bugarska“ 5,9%. Koalicija „Ustani. BG” dobija 4,1%, a VMRO 4%. Anketa „Trend“ je reprezentativna za odrasle u zemlji i sprovedena je od 9. do 14. marta 2021. godine sa mogućom greškom od ± 3,1%. / ibna