Bugarska: Crkva u Lozenu postavlja standarde u borbi protiv koronavirusa

Bugarska: Crkva u Lozenu postavlja standarde u borbi protiv koronavirusa

Crkva ujednom bugarskom selu dala je primer kako da se poseti crkva na Vaskršnje veče usred pandemije koronavirusa.

Otac Mihajlo iz crkve Svetog Jurja Trofejnog u selu Lozen kod Sofije preduzeo je sve neophodne mere predostrožnosti kako bi pravoslavni hrišćani mogli da se mole, bez straha da će ih zaraziti novi opasni COVID-19.

Na ulazu su postavljena uputstva koja vernici mogu da pročitaju. Tu se takođe nalaze i dezinfekciona sredstva, rukavice i maske za one koji uđu u Hram na službu. Meštani su oduševljeni organizacijom koju je osmislio otac Mihailo koji je doneo materijal i utvrdio mere.

Sveštenik je uvek na raspolaganju da objasni vernicima šta treba da urade da bi posetili hram, koliko ljudi može ući i još mnogo toga.

Otac Mihailo poznat je po obnavljanju crkve i stvaranja jednog od najbolje sačuvanih grobljanskih parkova u zemlji. Pre nego što se uselio i zauzeo mesto sveštenika u Lozenu, proveo je mnogo godina u Nemačkoj, prenosi BGNES.

Pandemija nije uticala samo na funkcije države, već i na Bugarsku pravoslavnu crkvu, jer su službe zabranjene, posebno u zatvorenim prostorima kao što su crkve. Iz tog razloga, nekoliko pravoslavnih crkava, uključujući Ekumensku patrijaršiju, obustavilo je svoje bogosluženje i funkcije kao deo mera za suzbijanje širenja COVID-19. U sredu je Hram Svetog groba u Jerusalimu takođe zatvorio vrata za posetioce./ibna