Bugarska: Doktori traže pomoć, “Zaštiti me da te zaštitim”

Bugarska: Doktori traže pomoć, “Zaštiti me da te zaštitim”

Doktori u bugarskom glavnom gradu okupili su se po drugi put ispred bolničkih objekata u sredu uveče kako bi pozvali javnost da pokaže solidarnost tokom ovog teškog perioda, kada broj zaraženih COVID-19 sve više raste. Prema službenim podacima, 2 087 medicinskih radnika pozitvno je testirano na koronavirus.

Ovim činom, doktori i ostalo medicinsko osoblje traže od svih građana da se pridržavaju mera protiv epidemije. Nešto pre 20 časova, doktori Vojno-medicinske akademije, bolnica Pirogov i Sveta Ana, Centra za urgentnu medicinu i ostalih medicinskih ustanova u Sofiji, ikupili su se ispred objekata.

Doktori iz Hitne pomoći stajali su ispred centara sa transparentima na kojima je pisalo: “Zaštiti me da te zaštitim”. Lekari Vojno-medicinske akademie nosili su transparente sa natpisom “Zajedno protiv COVID-19”.

Lekari su pozvali građane da pokažu solidarnost te uzajamnu pomoć i odgovornost, prateći preporuke o ličnoj higijeni, distanci i strogoj upotrebi zaštitnih maski.

U Bugarskoj je u sredu zabeleženo 2760 nvh slučajeva nakon nešto mane od 10 000 testova, dok je 36 pacijenata preminulo. POred toga, 2 316 obolelih je hospitalizvoano a 162 se nalazi u jedinicama intenzivne nege./ibna