Bugarska: Dopremljene prve količine zaštitnog materijala, praćenje slučajeva se nastavlja

Bugarska: Dopremljene prve količine zaštitnog materijala, praćenje slučajeva se nastavlja

Bez obzira u kojoj je bolnici u zemlji utvrđena dijagnoza koronavirusa, ta bolnica i dalje nastavlja da radi. Bolnica u Pirogovu neće biti jedina, rekao je bugarski šef bugarske Grupe za borbu protiv koronavirusa, Ventsislav Mutafchiiski.

Još uvek imamo sedam slučajeva koji čekaju rezultate testova na koronavirus i čekaćemo ih do podne. 49 pacijenata, povezanih sa potvrđenim slučajevima koronavirusa, izolovano je i smešteno u bolnicu Pirogov, u posebnoj zgradi. Trideset ljudi ostaje na ovoj klinici i prolaze testove na koronavirus. Svi ljekari koji brinu o pacijentima koji imaju koronavirus su u kontaktu, ali pacijenti ne mogu ostati potpuno izolovani jer nema ko da se brine o njima, dodao je Mutafchiiski.

“Nije važno u kojoj se bolnici nalaze pacijenti, odvojeni od ostalih pacijenata i izolovani, primenjuju se stroge higijenske mere, a prisustvo stranaca, uključujući vas, je nepoželjno”, rekao je Mutafchiiski za medije. Pirogov je i dalje u funkciji, lekari, hirurzi, koji su snaga Pirogova, i dalje rade, kao i pedijatrijske klinike“, naglasio je Mutafchiiski.

Rano jutros, prvi međunarodni kamion iz Turske stigao je sa anti-koronavirusnom opremom na kontrolni punkt Kapitan Andreevo. Zaštitne uniforme i maske stigle su iz Turske, nakon sporazuma bugarskog premijera sa turskim predsednikom, tokom njegove poslednje posete Turskoj.

Kamion je dovezao 100.000 uniformi, 100.000 naočara i 50.000 maski u Bugarsku, dovoljno da zadovolji potrebe hitnih službi, graničara i specijalista. Ovakvo snabdevanje, prema zameniku ministra Penkova trajaće najmanje dva meseca, dok ne počne domaća proizvodnja zaštitne opreme./ibna