Bugarska: Dvojica ruskih diplomata proterani zbog špijunaže

Bugarska: Dvojica ruskih diplomata proterani zbog špijunaže

Tužilaštvo Republike Bugarske poslalo je dopise državnom Ministarstvu spoljnih poslova u vezi sa dvojicom ruskih državljana, koji su navodno prikupljali informacije o predmetu koji se smatra državnom tajnom, u ime strane zemlje ili strane organizacije.

Postupak protiv ruskih državljana obustavljen je jer uživaju diplomatski imunitet. Prema svojim ovlaštenjima, Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je ruskog diplomata i člana tehničkog osoblja ruske ambasade u Sofiji “personom non grata”.

Ruski ambasador Anatolij Makarov pozvan je u petak u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova radi preuzimanja dokumenata prema kojima dvojica Rusa imaju 48 sati da napuste zemlju.

Reakcija Moskve na deportaciju dvojice Rusa iz Bugarske bila je trenutna, a opisana je kao potpuno neprijateljska i provokativna akcija uz zadržavanje prava na odgovor.

“24. januara bugarske vlasti odlučile su da deportuju jednog diplomati u jednog zvaničnika iz ambasadine Trgovačke delegacije Ruske Federacije u Bugarskoj. Nisu dostavljeni značajni dokazi koji bi opravdali ovu odluku”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Mi smatramo ovaj potez zvanične Sofije stvarno neprijateljskim i provokativnim činom koji je u suprotnosti s konstruktivnom  prirodom rusko-bugarskih odnosa koji se temelje na uzajamnom poštvanju. Mi zadržavamo pravo da preduzmemo slične mere“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Reagovale su i ambasade Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Kanade, podržavajući napore Bugarske da ograniči „zlonamerne strane delatnosti“.

O čemu se radi?

Bugarsko Specijalno tužilaštvo, podstaknuto od strane Državne službe državne bezbednosti, pokrenulo je dva pretkrivična postupka protiv dvojice ruskih državljana koji su „prikupljali informacije koje predstavljaju državnu tajnu u svrhu slanja u inostranstvo“.

Tokom istrage utvrđeno je da od 2017. do danas, građanin Ruske Federacije prikupljao informacije, uključujući državne tajne u oblasti energije i energetske bezbednosti zemlje, koje je slao u sedište ruske obaveštajne službe u Moskvi.

Kako bi izvršio svoju ilegalnu aktivnost, ruski državljanin je kontaktirao bugarske državljane koji su imali pristup informacijama u ovoj oblasti. Istrage su dalje otkrile da je ruski državljanin uživao diplomatski imunitet kao zaposlenik Trgovinske delegacije Ruske Federacije u Sofiji.

Glavni tužilac Ivan Gešev upoznao je ministra spoljnih poslova sa nalazima istraga i radnjama javnog tužioca.

Prošle jeseni, na insistiranje Bugarske, opozvan je još jedan bivši sekretar ruske ambasade, jer je optužen da je primao informacije od bugarskog državljanina. Ista istraga rezultirala je desetogodišnjom zabranom biznismenu Konstantinu Malofeevu i kremljskom generalu Leonidu Reshetnikovu da uđu u Bugarsku./ibna