Bugarska: EU odobrila 770 miliona evra za pomoć otvaranju novih radnih mesta

Bugarska: EU odobrila 770 miliona evra za pomoć otvaranju novih radnih mesta

Evropska komisija odobrila je Bugarskoj subvenciju od 1,5 milijardi leva (oko 770 miliona evra) za održavanje boja zaposlenih u oblastima koje su najviše pogođene restriktivnim merama uvedenim zbog pandemije koronavirusa. Subvencija je odobrena pod privremenim okvirom državne pomoći koji je Komisija donela 19. marta a izmijenjen je 3. aprila 2020. godine.

Bugarska je, u vezi sa Privremenim okvirom, obavestila Komisiju o režimu subvencionisanja plata koji će omogućiti bugarskim vlastima da finansiraju 60% plata zaposlenih (uključujući doprinose za socijalno osiguranje) u kompanijama na koje je negativno uticala pandemija, a koji bi bez pomoći bili primorani da smanje broj radnika. Ta mera je ograničena na preduzeća koja posluju u oblastima koje je najviše pogodila trenutna javnozdravstvena kriza, kao što su maloprodaja, turizam, prevoz putnika, kultura, sport i drugo.

Komisija je utvrdila da je bugarski sistem u skladu sa Privremenim okvirom. Konkretno, mera će nadoknaditi troškove naknada kompanija koje posluju u oblastima koja su posebno pogođena pandemijom koronavirusa, pod uslovom da zadrže stalne radnike. Iznos pomoći će biti 80%, što je prag koji dozvoljava Privremeni okvir, a shema subvencionisanja mora biti planirana sa maksimalnim trajanjem od dvanaest meseci.

Komisija stoga zaključuje da je ova mera neophodna, primerena i proporcionalna kako bi se prevazišle ozbiljne poteškoće u ekonomiji države članice u skladu sa članom 107 (3) i pod uslovima utvrđenim u Privremenom okviru./ibna