Bugarska: Formiran privremeni odbor za izradu novog Ustava – BSP i MRF suzdržani

Bugarska: Formiran privremeni odbor za izradu novog Ustava – BSP i MRF suzdržani

Poslanici bugarskog Paramenta osnovali privremeni parlamentarni odbor za raspravu o predlogu novog Ustava.

Zadatak privremenog tela biće analiza već podnetog projekta, koju su potpisali zamenici GERB-a, Ujedinjenih patriota i VOLIA, kao i da predloži konkretne predloge za promene.

Odborom će predsedavati advokat GERB-a Desislava Atanasova, a u poslaničkoj grupi su i bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova Krasimir Tsipov i Toma Bikov. Potpredsednik će biti Iskren Veselinov iz mlađeg partnera koalicije Ujedinjene patriote, dok će u projektu učestvovati i njegove kolege Boris Jačev i Hristian Mitrev. Poslanici VOLIA-e u odboru su Plamen Hristov, Elena Peseva i Simeon Naidenov.

„Nećemo davati predloge i nećemo učestvovati u ovom odboru“, rekao je poslanik BSP-a Filip Popov sa skupštinskog govornice, potvrđujući stav opozicije protiv predloga novog Ustava. MRF nije podneo nijednu nominaciju a poslanici su naustili sednicu plenarnog veća tokom glasanja.

Takođe je bilo napetosti oko kandidature nezavisnog poslanika Spasa Pančeva, koji se pridružio odboru na predlog sekretara poslaničke grupe GERB-a Stanislava Ivanova. „Kojom logikom je ovo opravdano?“ Pitao se Georgi Svilenski i nastavio: „Onda recite da je Spas Pančev iz vaše poslaničke grupe“.

Stoga je prvobitna namera odbora da uključi 18 poslanika – po tri iz svake grupe i tri nezavisna – ostala neispunjena. Komisija će se sastati u periodu od 2 meseca. / Ibna