Bugarska: GERB Parlamentu podneo zakon o novom Ustavu

Bugarska: GERB Parlamentu podneo zakon o novom Ustavu

GERB i VMRO podneće predlog za sazivanje Velike narodne skupštine i utvrđivanje novog Ustava.

„Imamo potrebnih 127 glasova da podnesemo nacrt odluke za sazivanje Velike narodne skupštine i nacrt novog Ustava, kako zahteva važeći Ustav“, rekla je Daniela Daritkova, predsedavajuća poslaničkoj grupi GERB-a.

U toku masovnih antivladinih protesta, GERB i VMRO održali su pregovore i referendum o predlozima Krasimira Karakačanova, koji nisu obuhvaćeni nacrtom u vezi sa novim Ustavom.

Daritkova je naglasila da su neki članovi preuređeni u nacrtu novog osnovnog zakona, dok je preambula takođe napisana nakon insistiranja koalicionih partnera „Ujedinjenih patriota“, jer u originalnoj verziji nije postojao.

„Eliminisali smo mogućnost zakonodavne inicijative pravosuđa, jer je ovaj element u našim predlozima izazvao ozbiljne kontroverze. Tekst Zakona o grbovima izričito smo napisali u Ustavu kako bismo detaljno opisali bugarski grb. Ima mnogo drugih amandmana koje ćete uočiti “, rekla je Daritkova, obećavajući da će novi tekstovi uskoro biti objavljeni u javnosti.

Stoga su neophodnu podršku vladajućoj stranci pružili NFSB, VMRO, Volia i nezavisni poslanici.

Sa svoje strane, Iskren Veselinov iz VMRO naglasio je da je nacrt novog Ustava praktično zajednički sa vladajućom strankom, jer su se tokom pregovora dogovorili o mnogim pitanjima.

„Prvi put promovisanje nataliteta stavljamo kao brigu države“, objasnio je poslanik, dodajući da se više prava daje i Bugarima u inostranstvu. Članak o braku koji se odnosi na zajednicu muškarca i žene i dalje ostaje na snazi. / ibna