Bugarska “glasa” za elektromobilnost

Bugarska “glasa” za elektromobilnost

Očekuje se da će se Sofija u narednim mesecima fokusirati na potragu za evropskim fondovima, posebno u pogledu podrške Evropske komisije, kako bi podržala elektromobilnost širom zemlje.

U ovom nastojanju, Bugarska nije sama; čini se da se ostatak zemalja Centralne i Istočne Evrope kreće u istom smeru, izjavio je bugarski ministar za zaštitu okoline i vode Nino Dimov.

„Projekat elektrifikacije ne bi trebao biti ograničen samo na gradski prevoz. Razgovarao sam sa kolegama iz drugih zemalja Centralne i Istočne Evrope, posebno sa zemljama Višegradske gupe. Tražićemo načine za mobilizaciju više sredstava od Evropske komisije, kako bi se stimulisao ne samo gradski saobraćaj već i izgradnja infrastrukture, „zeleni“ koridori koji ne vode samo unutar grada, već i iz jednog grada (zemlje? ) u drugi, tako da mogu biti dostupni električnim vozilima za nekoga ko će krenuti iz Minhena za Plovdiv, ili za nekoga ko će putovati iz Latvije u Grčku”, istakao je on.

“Očekujemo da ćemo u novom finansijskom periodu videti kako ćemo kreirati podsticaje za izgradnju saobraćajnih koridora, stanica za punjenje električnih vozila, dalji razvoj gradskog prevoza i zašto ne, podršku domaćinstava”, dodao je bugarski funkcioner.

“Ratifikovane su nove i originalne ideje za institucionalne i ekonomske mehanizme za provođenje politike zaštite životne sredine. Od 2015. godine, godišnji događaj Nacionalnog fonda za poverenje (NTEF) je jedini izvor finansiranja za promociju korištenja električnih vozila. NTEF takođe upravlja jedinom inicijativom, na nacionalnom nivou, za promociju električnih vozila, koja doprinosi implementaciji prioritetnih ekoloških politika, odnosno poboljšanju kvaliteta vazduha, smanjenju emisije gasova staklene bašte i smanjenju nivo buke“, rekla je šef agencije Penka Mollova-Smolenovova.

U svakom slučaju, električni automobili postepeno dobijaju na snazi u Bugarskoj.

Od kraja februara ove godine registrovano je 785 novih automobila, a u naredne tri godine u Bugarskoj će biti do 15.000 punionica za električna vozila.