Bugarska: Građani i privrednici protestuju zbog ogarničenja na grčkoj granici

Bugarska: Građani i privrednici protestuju zbog ogarničenja na grčkoj granici

Vlasnici kompanija i građani u sredu će u Goce Delčevu, u Bugarskoj, održati protestni skup protiv ograničenja grčkih vlasti za prelazak granice na prelazu „Ilinden-selo“.

Do sada su kamioni mogli ući u Grčku samo od 07:00 do 23:00, a automobilima i putnicima zabranjen je prelazak od novembra 2020. godine.

Prema građanima pogođenim ograničenjima, nema smisla da granična stanica ostane zatvorena za turiste i kamione, jer je situacija sa pandemijom Covid-19 već pod kontrolom i letnja putovanja u primorska područja u Grčkoj već su započela. Organizatori demonstracija poslali su pisma bugarskom ministarstvu spoljnih poslova i ambasadama susednih zemalja pogođenih ograničenjima.

Slična je slika i na ostalim graničnim prelazima, osim Kipija na granici sa Turskom, Kakavije sa Albanijom i Evzonija sa Severnom Makedonijom, jer prolaz nije dozvoljen građanima, osim sezonskim radnicima i kamionima sa određenim rasporedom.

Evropska komisija ukinula je ograničenja putovanja sa Albanijom, Severnom Makedonijom i Srbijom od prošle nedelje, a Grčka mora da se pridržava odluke. / Ibna